söndag 14 december 2008
Julfest den 17 december
En av punkterna på kvällen är julklappsbyte: Medtag en julklapp för en summa av 30-60 kronor, så lägger vi alla klappar i en säck som tomten sedan delar ut. Denna grej är förstås frivillig, men den som tar med sig en klapp kommer att ha med sig (en annan!) hem, vilket kan vara väldigt trevligt och upplyftande.
Vi kommer också att fika med lussekatt och pepparkakor samt dricka (alkoholfri) glögg med russin och mandel. Kostnaden för fikat delar vi på. Det räcker om var och en lägger 20 kronor, så tag med denna peng.
Förra årets julfest var för övrigt mycket lyckad. Allt talar för att succén kommer att upprepa sig ;-)
Någon föranmälan behövs inte. Om man är medlem i ÅSS är det bara att komma. Välkommen!
tisdag 9 december 2008
Spelkväll den 10 december
Därefter övergår vi raskt till att roa oss med sällskapspel, som alltså är huvudaktiviteten, ända till klockan nio. En långvarigare fika, med diverse tilltugg, intas samtidigt som vi spelar. Medlemmarna uppmanas att ta med sig sitt favoritspel. Efterfrågade är: Risk, Blokus och TP.
tisdag 2 december 2008
Öppet hus onsdagen den 3 december
Efter öppet hus och fikat, klockan halv åtta, börjar den sista träffen i studiecirkeln Stresshantering.
Decemberprogrammet 2008
- 3/12: Öppet hus klockan 18.00-19.30. Alla ångestdrabbade eller intresserade av Uppsala Ångestsyndromsällskap och vad vi gör är välkomna. Det bjuds på gratis fika. Efter öppet hus och fikat hålls den avslutande studiecirkelträffen i stresshantering.
- 10/12: Kortare cirkelsamtal ("rundan") inom den öppna självhjälpsgruppen. Därefter ägnar vi oss resten av kvällen åt sällskapspel av olika slag.
- 17/12: Julfest och terminsavslutning. Pepparkakor, glögg och lussekatter. Julklappsbyte.
tisdag 25 november 2008
Fokusgruppsintervju onsdagen den 26 november
Uppsalapsykiatrins ledning har beslutat att hämta in kunskaper om hur patienter, brukare och anhöriga upplever den psykiatriska vården genom att låta de olika föreningarna bilda så kallade fokusgrupper, som intervjuas enligt en särskild frågeguide av två personer: en ordförande och en sekreterare, båda med tystnadsplikt.
En fokusgrupp är en intervjugrupp som samlas för att belysa eller sätta fokus på ett speciellt ämne, i det här fallet den psykiatriska vården ur ett brukarperspektiv. Fokusgruppens ordförande ställer frågor och leder samtalet utifrån frågeguiden, medan sekreteraren antecknar ned de synpunkter och idéer som kommer fram, naturligtvis sker detta fullkomligt anonymt.
Frågorna kommer bland annat att handla om hur du blivit bemött av psykiatrin i Uppsala län, huruvida du varit delaktig i din behandling, om hur kontakten med psykiatrin fungerat, i hur hög grad den varit tillgänglig för dig, om du informerats om olika behandlingsalternativ (och kunnat välja), hur väl dina behov och önskemål tillvaratagits samt hur den psykiatriska vården kan förbättras.
För att ingå i kvällens fokusgrupp ska du själv ha varit brukare eller patient i den så kallade specialistpsykiatrin, eller anhörig till sådan. Den närstående eller du själv ska ha fått vård där, en eller flera gånger, under de senaste 12-14 månaderna. Specialistpsykiatrin består av till exempel psykakuten, slutenvård, mottagning 1 och 2 (tidigare ångest- resp. affektiva mottagningen) på Kungsgatan, mottagningen för unga vuxna i samma hus, olika BUP-mottagningar osv. Grovt sett handlar det sannolikt om specialistpsykiatri, om den psykiatriska vården inte givits på en vanlig vårdcentral.
Är du osäker på om du vårdats inom specialistpsykiatrin, kom ändå! Vi reder ut begreppen på platsen!
Det är mycket viktigt att så många medlemmar som möjligt, med erfarenhet av specialistpsykiatrin, kommer på onsdagskvällen. För i fokusgruppen kommer ni anonymt att kunna lägga fram synpunkter, upplevelser och förslag, vilka senare kommer att landa mitt på psykiatriledningens bord, där de kommer att bli lästa och beaktade. Det handlar om brukarinflytande och medbestämmande.
Den här gången har ni medlemmar verkligen en chans att göra er stämma hörd och bli lyssnad på av dem som styr hela psykiatrin. Den här gången har ni en chans att påverka direkt genom era egna berättelser. Den här gången har ni en chans att komma med förslag som kan ändra och förbättra psykiatrin. Ta den chansen! Grip det tillfället och dyk upp senast halv åtta på Hjorten! Varmt välkomna!
tisdag 18 november 2008
Program onsdagen den 19 november
Vi kommer att samtala om stress p.g.a. understimulering, relationsstress, positiva affirmationer, strukturerad problemlösning samt om stress i relation till beteendetyperna A, B och D (typ A-beteende har nog många hört talas om sedan tidigare).
Här är några frågor att fundera på inför cirkelträffen: Vad kan underbelastningsstress få för konsekvenser? Vilka beteenden från de olika typerna A, B och D känner du igen hos dig själv? Vad för slags stress kan relationer ge upphov till och vad kan man göra åt den? Har du en eller några affirmationer som du brukar använda? Hur går du till väga för att lösa mer omfattande problem i din vardag?
tisdag 11 november 2008
Program onsdagen den 12 november
Klockan sju beger vi oss ut på en avstressande, skön, kulturell höstpromenad för att uppleva festivalen Allt ljus på Uppsala. Slingan vi följer i lugn takt, utan brådska, är ungefär 4,5 kilometer. Förutom lämplig klädsel bör man framför allt tänka på att ta på sig skodon, som gör en längre promenad njutbar.
Vid ogynnsamt väder stannar vi inomhus hela kvällen och hittar på något annat kul.
tisdag 4 november 2008
Novemberprogrammet 2008
- 5/11: Öppet hus klockan 18.00-19.30. Alla ångestdrabbade eller intresserade av Uppsala Ångestsyndromsällskap och vad vi gör är välkomna. Det bjuds på gratis fika: kaffe, te, kakor, frukt och nötter. Efter öppet hus och fikat hålls studiecirkelträff nummer 5.
- 12/11: Cirkelsamtal ("rundan") inom den öppna självhjälpsgruppen, som alla ÅSS-medlemmar är välkomna till; det är bara att dyka upp. Detta samtal pågår knappt en timme. Därefter ger vi oss ut på kulturell höstpromenad för att uppleva festivalen Allt ljus på Uppsala.
- 19/11: Cirkelsamtal inom den öppna självhjälpsgruppen. Träff fyra av studiecirkeln i stresshantering. En halvtimmes fikastund.
- 26/11: Fokusgrupp. Vi får besök av två personer (själva brukare) som för Uppsalapsykiatrins räkning intervjuar oss i föreningen om vad vi anser om den landstingsbaserade, psykiatriska vården. En chans att göra sin röst hörd!
söndag 2 november 2008
Peter Englunds panikångest
Som bekant kan onormal eller allvarlig ångest drabba vem som helst. Då och då händer det att kända personer träder fram och berättar om personliga ångestbesvär. Nu senast har historikern och akademiledamoten Peter Englund i en DN-intervju pratat om sin stressutlösta panikångest:
[Englunds] motto "sällan liggande ulv ett lårstycke får eller sovande man seger", det vill säga att ständigt vara aktiv, satte krokben för honom häromåret då han med en översvämmad almanacka plötsligt drabbades av panikångest.Läser man hela intervjun får man också veta att Englund har lidit av dålig självkänsla och av prestationsångest. Fast tvivlet på den egna prestationen tycks han numera uppskatta; han ser det som "en sorts bondförnuft".
- Jag satt i baksätet på en taxi på Strandvägen på väg från ett möte till ett annat och trodde jag höll på att dö. Kroppen sa ifrån. Nu räcker det. Jag var mitt uppe i planeringen av teveserien "Värsta landet". Jag klev av serien och åkte utomlands, till Irak. När jag kom tillbaka hade de ändrat upplägget av serien och jag kunde vara med. Det hela löste sig. Och ja, panikattackerna har släppt.
onsdag 22 oktober 2008
Program onsdagen den 22 oktober
Detta inlägg om kvällens program kommer sent, jag vet, men för att ingen ska misströsta och tro att kvällens träff inte blir av, skriver jag här ändå några rader om den. Ibland kan information om en viss kväll utebli, men då ska man gå efter månadsprogrammet. Där står om alla periodens kvällar och aktiviteter. Under terminerna hålls också dessa kvällsmöten varje onsdag utan undantag.
Alltså: kvällens möte börjar som som vanligt klockan sex. Timman före fikat ägnas åt medlemsinformation, rundan och fria samtal. Efter fikat vidtar studiecirkelträff nummer 4. Som förberedelse kan man läsa kapitlen/veckorna 9-12 i kursboken. Vi kommer att samtala om vad som stressar oss människor (stressorer), om stress på jobbet och inom organisationen och om hur man kan hantera/lindra/dämpa den, till exempel genom olika bemästringsstrategier, vilka på engelska går under beteckningen coping.
måndag 20 oktober 2008
Middag och föredrag med KBT-specialist
Onsdagen den 29 oktober inbjuds föreningens medlemmar till middag med efterföljande föredrag av Sandra Bates, legitimerad psykolog och psykoterapeut med KBT-inriktning.
Evenemanget startar klockan sju och äger rum på Café Symphony, Vaksalagatan 19-21 (bakom Musikens hus, i samma kvarter som Sivia torg, på hörnet). Först bjuds på en härlig och fräsch salladsbuffé, inklusive bröd och dricka. Till kaffet och kakan håller sedan KBT-specialisten Sandra Bates en föreläsningen över ämnet "Kan man bota tvångssyndrom?". Därefter ges möjlighet att ställa frågor om KBT och behandling av ångestsyndrom.
Kostnaden för hela kvällen, inklusive maten, är endast 40 kronor, som erlägges på plats. Femtio platser finns, så det är en god idé att vara tidigt ute med anmälan, som för övrigt är bindande (uteblir man, debiteras man en femtilapp). Skicka din anmälan till uppsala@angest.se eller ring/SMS:a 070-536 89 40 senast fredag den 24 oktober, klockan sex.Arrangemanget sker i samarbete med OCD-föreningen Ananke i Uppsala län. Varmt välkomna!
torsdag 16 oktober 2008
Om ångest på TV fredagen 17 oktober
I morgon kväll klockan 20.00 sänder Kunskapskanalen ett program om ångest, som är den tredje och avslutande delen i en serie om psykiska besvär och sjukdomar. Observera reprisen onsdagen den 22 oktober. Ur programtablån:
20.00 Sjuk i själenEfter programmet följer en kvarts intervju med överläkare David Eberhard om vår längtan efter, eller rent av beroende av, trygghet.
Hälsoserie. Ångest. Drabbas man av svår ångest kan minsta lilla vardagliga sak orsaka svår skräck. Om ångestens fysiologi och psykologi, dess symptom och botemedel.
Även i Kunskapskanalen 22/10.
lördag 11 oktober 2008
Höstfest
Det är dags för årets höstfest. Onsdagen den 15 oktober träffas vi på det vanliga stället (Hjorten) för att laga mat, äta gott och umgås med varandra. Om du vill hjälpa till med maten, kommer du klockan fem. Annars gäller klockan sex; då sätter vi oss till bords. Temat är grekiskt. Om du har en CD med grekisk musik, ta gärna med den.
Meny
Förrätt: Tzatziki med grekiskt lantbröd.
Huvudrätt: Greksallad med svarta oliver och fetaost.
Efterrätt: Grekisk yoghurt med flytande honung och valnötter.
Föreningen bjuder på maten. Men vi behöver din anmälan, om du tänker komma. Skicka den till uppsala@angest.se eller ring/SMS:a 070-536 89 40 senast tisdag eftermiddag.
Välkommen!
tisdag 7 oktober 2008
Program onsdagen den 8 oktober
Vi är nu framme vid den tredje cirkelträffen. Den utgör sista tillfället att gå med i studiecirkeln, så försök komma, om du har tänkt att gå på åtminstone några av träffarna i stresshantering. Boken vi använder får du som deltar låna i mån av tillgång.
Varmt välkommen!
måndag 6 oktober 2008
Uppsala Ångestsyndromsällskaps verksamhet
Den verksamhet Uppsala Ångestsyndromsällskap (ÅSS) bedriver kan delas in i fyra olika områden: självhjälp, sociala aktiviteter, studier och intressepolitik.
Självhjälp
Egentligen utgör samtliga föreningsaktiviteter en form av självhjälp, eftersom de ofta leder till att deltagarna mår bättre och stärker sig själva. I en snävare mening betecknar självhjälp de stödjande gruppsamtal Uppsala ÅSS regelbundet anordnar för sina medlemmar. Rent praktiskt brukar samtalen ske genom att varje deltagare i tur och ordning får ordet och kan berätta om sitt mående och sin aktuella situation, medan de andra lyssnar. Både berättandet och lyssnandet förefaller ha en lindrande och hjälpande effekt. Ibland kompletteras dessa samtal med friare diskussioner i ämnen som aktualiserats. Gruppsamtalen är en arena för utbyte av tips, råd och erfarenheter. Där har medlemmen möjlighet att bli sedd, förstådd och bekräftad.
Sociala aktiviteter
Föreningens sociala aktiviteter handlar om rekreation och mänsklig gemenskap, om att göra roliga och angenäma saker tillsammans med andra människor. De är viktiga för att man ska trivas och må bra. Exempel på sådana aktiviteter är fester, utflykter, biobesök och sällskapsspel. Genom att delta i dessa utökar varje medlem det egna nätverket av vänner och bekanta. Umgänget med andra erbjuder dessutom en möjlighet till social träning och exponering.
Studier
Studier är ofta en betydelsefull del av arbetet att lindra ångestbesvären och förbättra det psykiska måendet. Genom att lära sig mer om ångesten och dess mekanismer kan man ofta lindra den. Därför bedriver Uppsala ÅSS en hel del utbildningsverksamhet, framförallt i form av studiecirklar, men ibland arrangeras också föreläsningar. Studierna handlar inte alltid direkt om ångest utan riktar ibland in sig på kringliggande ämnen, till exempel hur man kan höja sin självkänsla eller bättre klara stressen i sitt liv.
Intressepolitik
En viktig del av Uppsala ÅSS’ verksamhet är slutligen intressepolitik – arbetet med att lyfta fram, tillvarata och bevaka medlemmarnas intressen gentemot vårdgivare och olika myndigheter. Det rör sig främst om att få gehör för de ångestdrabbades behov och önskemål i fråga om psykiatrisk vård och kommunala insatser. I dagsläget utgörs Uppsala ÅSS’ intressepolitiska arbete huvudsakligen av representation av föreningen och dess medlemmar i olika organ för patientinflytande och av samverkan med andra föreningar för psykiskt funktionshindrade på lokal och regional nivå.
Uppsala Ångestsyndromsällskaps ändamål
Uppsala Ångestsyndromsällskap, eller Uppsala ÅSS, är en ideell förening, partipolitiskt obunden och religiöst neutral, som genom information och kamratstödjande verksamhet verkar för dem som är eller har varit drabbade av olika ångestbesvär, huvudsakligen paniksyndrom, social fobi och generaliserat ångestsyndrom.
Vi tar inte ställning vare sig för eller emot några behandlingsformer. Uppsala Ångestsyndromsällskap är öppet för alla som vill verka för dess syften. Grunden för vår verksamhet är medlemmarnas kunskaper och erfarenheter av ångestsyndrom och av olika behandlingsformer och de störningsframkallande faktorer som finns i samhället.
Förutom att sprida information om olika ångestbesvär – deras konsekvenser och möjliga behandling – verkar Uppsala Ångestsyndromsällskap för
- att medlemmarnas egna erfarenheter i sociala och psykiska frågor respekteras och tas tillvara i samhället,
- att integritet och rättigheter respekteras,
- att befintliga behandlingsmetoder görs tillgängliga för alla,
- att panikångest, socialfobi, generaliserad ångest och andra ångestsyndrom erkänns inom socialförsäkringssystemet,
- att forskningen om ångestsyndrom förstärks genom ökade anslag.
tisdag 30 september 2008
Oktoberprogrammet 2008
- 1/10: Öppet hus klockan 18.00-19.30. Alla ångestdrabbade eller intresserade av Uppsala Ångestsyndromsällskap och vad vi gör är välkomna. Det bjuds på gratis fika: kaffe, te, kakor, frukt och nötter. Efter öppet hus spelar vi något roligt sällskapsspel.
- 8/10: Cirkelsamtal ("rundan") inom den öppna självhjälpsgruppen, som alla ÅSS-medlemmar är välkomna till; det är bara att dyka upp. Studiecirkel i stresshantering, träff 3. Däremellan fika.
- 15/10: Höstfest. Vi lagar mat och äter gott. Grekiskt tema.
- 22/10: Cirkelsamtal inom den öppna självhjälpsgruppen. Träff fyra av studiecirkeln i stresshantering. En halvtimmes fikastund.
- 29/10: Salladsbuffé på Café Symfoni, varefter psykoterapeuten Sandra Bates håller en föreläsning på temat ångest.
Alla aktiviteter, utom den 29/10, äger rum på Dragarbrunnsgatan 13, en trappa ned, allra längst bort i korridoren, med start klockan 18.00.
måndag 22 september 2008
Program onsdagen den 24 september
Eftersom vi bara är framme vid den andra cirkelträffen, går det fortfarande bra att ansluta sig till studiecirkeln. Boken vi använder får ni som deltar låna så länge cirkeln pågår.
fredag 12 september 2008
Pubafton onsdagen 17 september
Vi träffas som vanligt klockan 18.00 i vår möteslokal Hjorten och går sedan tillsammans iväg till Buddy's vid halvsjutiden. Alternativt kan man själv gå direkt till puben. Då går det även bra att komma lite senare, om man är upptagen tidigare på kvällen. Vi kommer att finnas kvar på Buddy's åtminstone till klockan nio.
För dem som tänker följa den nyss startade studiecirkeln i stresshantering men som inte fått boken, går det bra att kvittera ut en sådan under kvällen. Undertecknad tar med sig några exemplar.
måndag 8 september 2008
Öppet föredrag: Vanliga problem med psykofarmaka
Utas kommer att utgå från de erfarenheter han samlat på sig under sitt mångåriga arbete inom RFHL, där människors egna berättelser om mediciner och deras (bi)verkningar står i centrum. Han kommer även att ta upp en del ny, aktuell forskning kring de mediciner som avser att lindra ångest och/eller depressioner. Denna forskning undergräver många utbredda föreställningar om medicinerna och deras effekt. Föredraget avrundas med en frågestund, då man får chans att ta upp egna funderingar kring psykofarmaka och medicinering. Hur gör man t.ex. om det visar sig svårt att sluta med en viss medicin? Finns det tips att ge?
Staffan Utas föredrag äger rum kl 19 till 21 på Infoteket (Kungsgärdets center), S:t Johannesgatan 28 D. Ingången kommer att vara markerad på något sätt, så att man säkert går rätt. Observera att föredraget är på torsdagen efter vår sedvanliga onsdagsträff.
Arrangemanget sker i samarbete med OCD-föreningen Ananke i Uppsala län.
Ny studiecirkel: Stresshantering
Syftet med studiecirkeln är alltså att vi tillsammans ska lära oss att sänka stressnivån i våra liv, så att även vår ångest kan bli mindre. Vi kommer att arbeta genom samtal, diskussioner och teoretiska genomgångar, men även praktiska övningar står på programmet. En stor del av fokus ligger på deltagarnas egna erfarenheter av stress. I samtalet om dem lär många användbara tips framkomma om hur man kan hantera eller tackla stressen.
Studiematerialet utgörs av Lisbet Olofsson praktiskt inriktade bok Sluta Stressa, som ni får till låns under studiecirkelns gång. De som vill kommmer att kunna köpa loss boken. Dess baksidestext lyder:
"Sluta Stressa är en bok om att bryta mönster och skaffa nya vanor och att hitta sig själv innan man drunknar i sina egna stresshormoner. I dag ska allt gå fort. Datorerna tänker allt snabbare, maten ska gå fort att laga, bilen och tåget ska gå fort, vi ska gå ner fem kilo på en vecka, fort, fort? ju fortare desto bättre.Studiecirkelns första timme börjar efter fikat, kl 19:30, med anmälan och upptakt. Annars börjar kvällens träff som vanligt kl 18:00 med lite information och medlemsdialog. Välkommna!
Sluta stressa ger ett 24-veckors program med en mängd praktiska råd och kunskap om stress och utbrändhet, avspänning och mental träning, kost och stretching. Här finns lätta uppgifter och vardagstips för bättre kontroll över dagarnas innehåll och en hälsosammare och mer balanserad livsstil."
fredag 5 september 2008
TV idag: program om ångest
Under sena eftermiddagen sänder idag SVT2 två program på raken om ångest. Det första repriseras dessutom. Att televisionen nu alltmer uppmärksammar olika slags ångestproblematik är lovvärt. Hoppas att det håller i sig!
15.50 Kunskap och vetande
Danskt vetenskapsmagasin från 2007. "Ångest - den moderna människans förbannelse." Irrationell rädsla, fobier och ångest förstör livet för många människor. Denna typ av fruktan har sitt centrum i den del av hjärnan som kallas amygdala och dess reaktioner är nedärvda - ej inlärda - instinktiva och blixtsnabba. Programledaren Ann Marker talar med forskare och tar itu med sin egen ångest - för råttor. Repris i SVT2 8/9.
16.20 Tankens fångar
Dansk dokumentärföljetong från 2007. Del 1 av 5. Fyra personer som lider av OCD - sk tvångssyndrom - har tackat ja till att delta i ett experiment. Under fyra veckor bor de tillsammans i ett hus och genomgår en intensiv terapibehandling under ledning av den danska psykologen Nicole Rosenberg från Århus universitet. Deltagarna är Frank (journalist, 40 år), Anne (livräddare, 21 år), Thommas (möbelsnickarlärling, 27 år) och Camilla (studerande, 19 år).
måndag 1 september 2008
Septemberprogrammet 2008
- 3/9: Öppet hus klockan 18.00-19.30. Alla ångestdrabbade eller intresserade av Uppsala Ångestsyndromsällskap och vad vi gör är välkomna. Det bjuds på fika. Efter öppet hus ges information om höstens studiecirklar och möjlighet till anmälan.
- 10/9: Cirkelsamtal ("rundan") inom den öppna självhjälpsgruppen, som alla ÅSS-medlemmar är välkomna till; det är bara att dyka upp. Start av ny studiecirkel: Stresshantering. Däremellan fika.
- 11/9: Öppet föredrag kl. 19 till 21 på Infoteket, St Johannesgatan 28D, med Staffan Utas, RFHL Uppsala län, som berättar om vanliga problem med psykofarmaka. Obs torsdag!
- 17/9: Pubkväll. Samling på det vanliga stället, därefter utgång.
- 24/9: Cirkelsamtal inom den öppna självhjälpsgruppen. Träff två av studiecirkeln i stresshantering. En halvtimmes fikastund.
Alla aktiviteter, utom den 11/9, äger rum på Dragarbrunnsgatan 13, en trappa ned, allra längst bort i korridoren, med start 18.00.
måndag 18 augusti 2008
Återstart av veckoträffarna den 20 augusti
Hoppas att ni alla har haft en skön sommar med möjligheter till glädje, återhämtning och vila! Nu återupptar Uppsala Ångestsyndromsällskap sina uppskattade veckoträffar. Alla medlemmar är således varmt välkomna till den här säsongens allra första träff onsdagen den 20 augusti.
Som vanligt samlas vi klockan 18:00 på Dragarbrunnsgatan 13, en trappa ned, i rummet till vänster, allra längst bort i korridoren. Vi kommer att prata om tiden sedan vi senast sågs och planera lite inför hösten. Däremellan blir det fika. Återigen, varmt välkomna!
måndag 9 juni 2008
UppÅSS:are i radioinslag
söndag 8 juni 2008
Artikel till Hänt hos oss
Uppsala Ångestsyndromsällskap – en presentation
Under våren har Uppsala Ångestsyndromsällskap (ÅSS) blivit invalt i HSO, både på kommun- och länsnivå. Detta är vi i föreningen väldigt glada över. Vi tror nämligen mycket på samverkan mellan olika handikapporganisationer, särskilt dem inom psykiatrisektorn, där vi själva hör hemma. Tillsammans blir vi starka, vår röst hörs tydligare i samhället och därmed skapas förutsättningar att påverka situationen i rätt riktning för människor med funktionsnedsättningar.
Precis som namnet avslöjar är Uppsala ÅSS en stödförening för dem med psykiska funktionshinder i form av olika ångestsjukdomar. Vi vänder oss också till de drabbades anhöriga. Huvudsakligen inriktar sig Uppsala ÅSS på tre vanligaste ångestbesvären: paniksyndrom, social fobi och generell ångest (även förkortad GAD). Alla dessa ångestsyndrom kan vara oerhört handikappande. Rent allmänt tenderar ångesten att hindra den drabbade från att leva det liv han eller hon vill och önskar. Till exempel kan en socialfobiker vara förhindrad att arbeta med sitt drömjobb, därför att det innebär kontakter med andra människor. Den som är svårt sjuk i paniksyndrom kan ha en sådan stor ångest inför att drabbas av en attack utanför hemmet att hon isolerar sig helt och aldrig lämnar det, inte ens för att handla mat.
Under vår- och höstterminerna har Uppsala ÅSS regelbundna medlemsmöten varje onsdagskväll. Då träffas vi för gruppsamtal, studier, temadiskussioner eller någon trivsam social aktivitet, exempelvis ett restaurangbesök eller en medlemsfest. Den första onsdagen varje månad har Uppsala ÅSS öppet hus. Det vänder sig i första hand till nyfikna, intresserade icke-medlemmar, som därmed får en möjlighet att närmare bekanta sig med föreningens verksamhet, styrelse och existerande medlemmar.
Uppsala ÅSS bedriver även opinions- och påverkansarbete, det som ibland kallas intressepolitik. I dagsläget handlar det huvudsakligen om att representera föreningen och dess medlemmar i olika organ för brukarinflytande och om att arbeta tillsammans med andra psykiatriska handikappföreningar i det regionala brukarnätverket. Målet är att tillvarata brukarnas intresse och bevaka deras rättigheter inom den psykiatriska vården.
Sammanfattningsvis vilar verksamheten inom Uppsala ÅSS på fyra ben: självhjälp genom stödjande gruppsamtal, rekreation i form av olika sällskapsaktiviteter, intressepolitiskt arbete samt studieverksamhet, där vi lär oss mer om de olika ångestsjukdomarna och om hur vi kan hjälpa oss själva. Tillsammans hjälper medlemmarna varandra att må bättre. De skaffar insikter om sitt funktionshinder. Några av dem axlar uppdraget som företrädare och utövar brukarinflytande.
Vi i Uppsala ÅSS hoppas alltså mycket på vårt medlemskap i HSO. Nu är vi med i ett organ där vi fullt ut och på bästa sätt kan samverka med de andra handikapporganisationerna, både lokalt och regionalt. Med all säkerhet kommer vi att tillsammans stärka varandra och därmed även handikapprörelsen i stort. Vi ser alltså framtiden an med tillförsikt och gott mod!
torsdag 5 juni 2008
Grillparty 11/6-08
Onsdagen 11/6, runt 18.00, stundar ett härligt grillparty som avslutning på denna termins verksamhet, hemma i trädgården hos mig i Göksnåre.
Föranmälan krävs dels för planering av bilsamåkning från Uppsala och dels för att veta hur mycket som ska köpas in. Allt sker till självkostnadspris. Vid anmälan som görs senast söndagen 8/6, kl 21.00, behöver jag få veta om någon önskar vegetarisk kost eller om man önskar kött. Jag vill också veta om någon av er har möjlighet att ställa upp som chaufför och då även tillhandahålla bil. Bensinkostnaden delas av resenärerna. Någon från styrelsen kontaktar er under tisdagen för slutgiltig fördelning på bilar samt tid och plats när färden går mot Göksnåre.
Anmälan till mig Anna Holmström på 070-536 89 40 eller anna.holmstrom71@gmail.com, senast 8/6 kl 21.00. Väl mött. Soliga hälsningar från Anna
tisdag 3 juni 2008
Vi spelar minigolf
På grund av minigolfen är öppet hus inställt denna onsdag. Men nyfikna på ÅSS och/eller nya medlemmar är välkomna att komma och delta i golfandet.
Vi går samlas vid Hjorten, Dragarbrunnsgatan 13, strax före klockan sex och avtågar tillsammans 18.00 mot minigolfbanan, som ligger jämte Studenternas IP, vid KAP. Om ni åker bil eller cyklar direkt till banan, bör ni vara där senast halv sju, för ungefär då börjar vi spela.
Priset är 50 kronor, och då får man spela obegränsat med rundor. Enklare förtäring, typ kaffe och glass, finns. Uppsala tourism har mer info, liksom ställets golfklubb.
Juniprogrammet 2008
- 4/6: Hela kvällen ägnas åt minigolf och därför är öppet hus inställt denna onsdag. Men nyfikna på ÅSS och/eller nya medlemmar kan gärna delta ändå. Vi går tillsammans mot minigolfbanan vid Studenternas IP från Hjorten klockan 18.00.
- 11/6: Terminsavslutning. Grillparty på ordförande Annas gård i Hållnäs, Uppland. Samåkning i bil ordnas. Anmäl er till Anna via e-post uppsala@angest.se eller per telefon 070-536 89 40 (SMS går bra) och berätta huruvida ni önskar vegetarisk grillmat och om ni kan ställa upp med bil. Mer information kommer om tider och samlingsplats.
tisdag 6 maj 2008
Majprogrammet 2008
- 7/5: Öppet hus klockan 18.00-19.30. Alla ångestdrabbade eller intresserade av Uppsala Ångestsyndromsällskap och vad vi gör är välkomna. Det bjuds på fika. Efter öppet hus samtalar vi om ett antal aktuella angelägenheter, bl.a. vad vi skulle önska i utbildningsväg från studieförbunden. Avslappningsövning.
- 14/5: Cirkelsamtal inom den öppna självhjälpsgruppen. Den avslutande träffen av studiecirkeln Mindfulness. En halvtimmes fikastund.
- 21/5: Spelkväll. Vi spelar roliga och trevliga sällskapsspel. Medlemmarna uppmanas att ta med sig sitt favoritspel. Efterfrågade är: Risk, Blokus, TP och Fia med knuff.
- 28/5: Må bra-kväll. Hela aftonen ägnas åt att höja vårt välbefinnande och stärka vår hälsa genom olika metoder. Fruktsallad serveras. Anmälan till Anna, så att vi kan beräkna hur mycket frukt som behöver köpas in.
Träffarna börjar som vanligt klockan 18.00 på Hjorten, Dragarbrunnsgatan 13.
söndag 27 april 2008
Inget möte sista april
Onsdagen den 7 maj är vi igång som vanligt igen. Månadens öppet hus-kväll äger rum. Alla med ångestproblematik och deras anhöriga, medlemmar såväl som icke-medlemmar, är då varmt välkomna att delta i kvällens aktiviteter.
lördag 26 april 2008
Sinnesrobönen
Ge mig sinnesro
att acceptera det jag inte kan förändra
mod att förändra det jag kan
och förstånd
att inse skillnaden.
söndag 20 april 2008
Mindfulness-definitioner
Mindfulness är
- "att fullständigt uppmärksamma den pågående erfarenheten, ögonblick för ögonblick" (Marlatt & Kristeller)
- "att rikta uppmärksamheten på ett särskilt sätt: med avsikt, i det innevarande ögonblicken och utan att döma" (Kabat-Zinn)
- "det icke-värderande betraktandet av den pågående strömmen av inre och yttre stimuli, allt medan de uppstår" (Baer)
- "accepterande uppmärksamhet på erfarenheten i nuet" (Germer, Segal, Fulton)
- "att medvetet rikta uppmärksamheten på din 'här och nu'-erfarenhet, med öppenhet, intresse och mottaglighet" (Harris).
torsdag 3 april 2008
Ny studiecirkel: Mindfulness
När det specifikt gäller ångest, erbjuder mindfulness en möjlighet att kraftfullt dämpa den och lossa på dess grepp över den drabbade. I studiecirkeln kommer vi att lära oss vad mindfulness är för något och träna på att bli mer medvetet närvarande i vår vardag genom olika praktiska övningar.
Studiematerialet utgörs av Ola Schenströms bok Mindfulness i vardagen – vägar till medveten närvaro (en CD-skiva med övningar följer med boken). Boken, som är utmärkt, köper man själv, förslagsvis från någon nätbokhandel, där den kostar drygt 150 kronor.
tisdag 1 april 2008
Aprilprogrammet 2008
- 2/4: Öppet hus klockan 18.00-19.30. Alla ångestdrabbade eller intresserade av Uppsala Ångestsyndromsällskap och vad vi gör är välkomna. Det bjuds på fika. Efter öppet hus spelar vi ett trevligt sällskapsspel med frågesportstema.
- 9/4: Cirkelsamtal ("rundan") inom den öppna självhjälpsgruppen, som alla ÅSS-medlemmar är välkomna till; det är bara att dyka upp. Start av ny studiecirkel: Mindfulness. Däremellan fika.
- 16/4: Vårfest med tacosbuffé. Föranmäl er till Anna eller Susanne. Se separat inlägg nedan för detaljer.
- 23/4: Cirkelsamtal inom den öppna självhjälpsgruppen. Träff två av studiecirkeln Mindfulness. En halvtimmes fikastund.
- 30/4: Onsdagsträffen utgår tyvärr denna dag, därför att vår lokal är stängd, vilket i sin tur har att göra med att det firas Sista april i staden.
Träffarna börjar som vanligt klockan 18.00 på Hjorten, Dragarbrunnsgatan 13.
onsdag 19 mars 2008
Angående vårfest den 16/4
Den 16/4 klockan 18.00 har vi som tidigare berättat att vi kommer att ha en vårfest i lokal Hjorten. Vi hade tänkt att vi skulle äta Tacos tillsammans. Men för att veta exakt hur många som kommer vill vi ha anmälan senast den 13 april och anmälan är då bindande samt att det kostar 20 kronor per medlem, dryck medtages själv. Meddela på tel.0702-135928 el. 0705-368940. Väl mött för en trevlig kväll tillsammans önskar Anna, Maria, Andreas och Susanne.
söndag 16 mars 2008
Menyn till på onsdag Café kväll på Symfoni
Kaffe (varma)
Färskmalet bryggkaffe
Pressokanna
Espresso
Macchiato
Cappuccino
Latte
Kaffe moccha
Kaffe after eight
Kaffe ti'amo
Kaffe (kalla)
Islatte
Kaffe frappe
Cappuccinomilkshake
Kaffe opera
Kaffe ti'amo
Varma drycker
Lösvikt/påse
Ice tea
Chai latte
VarmChoklad med vispgrädde
Varm Vitchoklad
Kalla drycker
Apelsin juice
Passionsfrukt juice
Mango juice
Festis/Läsk/lättöl
Smoothies *Hallon och passionsfrukt
*Jordgubb och mango
*Havtorn och banan
--------------------------------------------------------------------------------
Smörgåsar
Välj mellan Ciabatta, Fullkornsbröd eller Omega 3 bröd Samtliga bröd är mjölkfria GRILLAD eller KALL
I alla mackor ingår: sallad, tomat, gurka och rödlök
- Mozzarella, Pesto, Soltork, tomater, basilika
- Kalkon, Philadelphia, dijonsenap, ruccola
- Ajvar, skinka, brieost, paprika
- Ajvar, ch?vre. Honung, ruccola
- Tapenad, parmesan, ruccoila, paprika
- Gorgonzola & kyckling, Paprika
- Salami & brie
- Ost& skinka
- Fetaoströra
- Hummopsröra
- Halvbaguette ost / ost & skinka
kombinera med en liten god grekisk sallad
Sallader
Komponera Din egen Symfonisallad
inkl. bröd, smör, dressing, dryck och kaffe
- salladsbar
Pajer
Paj (inkl. grekisksallad, bröd, smör, dryck och kaffe)
Lax& spenat
Ädelost&broccoli Fetaost,soltorkade tomater och pesto
Piroger
inkl. grekisksallad, bröd, smör, dryck och kaffe
- Chiliköttfärs
- Spenat och fetaost Lasagne
Lasagne (inkl. bröd, smör, dryck och kaffe)
med grekisksallad
Soppa
inkl. krutonger, vatten, bröd och smör
Gulasch
Thai veg.
Chickentikka
Foccacia
grillad, inkl. sallad, dryck och kaffe
- Kalkon
- Fetaost
- Bolognese
- Lufttorkat parmaskinka
--------------------------------------------------------------------------------
Vegetarisk &Veganmat
SALLADSBUFFÉ
Komponera din egen sallad, pasta + sallad + 5 tillval(ingår:bröd,smör,dryck och kaffe)
Lasagne Vegetarisk
SMÖRGÅS:
Mozzarella, Pesto, Soltork, tomater, basilika
Tapenad, cheddar, ruccola, paprika
Hummosröra
Falafel
Komponera din egen vegetarisk smörgås
SOPPA: Thai vegetable
Tsai-spett
--------------------------------------------------------------------------------
Efterrätter
- Cheesecake
- Hallonpaj
- Blåbärspaj
- Daimtårta
- Kladdkaka
+ Tillägg gamaldags vaniljglass
Gällande cafékväll på Symphony onsdag den 19/3 OBS!!!
Anmälan göres till Anna på tel: 0705-368940 el. Susanne tel:0702-135928.
onsdag 12 mars 2008
Cafekväll den 19/3 kl:18.00
Onsdagen den 19/3 kommer vi i Uppsala ÅSS att hålla till vid Café Symphony, som ligger mittemot Uppsala Konsert o Kongress. Så vi träffas där klockan 18.00 istället för i lokalen Hjorten.
Man har möjlighet att köpa kaffe eller ta en sallad m.m på cafeét.
Väl mött där önskar vi i styrelsen g.m Susanne
söndag 9 mars 2008
Tv-program ikväll den 9 mars
Läste i dagens unt att ett program om ångest kallad sjuk i själen. Det handlar om ångestens fysiologi samt psykologi, symptom samt botemedel kring ångesten. Program går i kanal 1 klockan 22.40 med repris på tisdag den 11/3.
Hälsningar Susanne Ericsson
onsdag 5 mars 2008
TV idag: intervju med Åsa Nilsonne
Vad är en människa?
Samtalsserie. Del 3 av 8. Denna vecka pratar Fredrik Lindström med psykiatern och författaren Åsa Nilsonne. Hur mycket styrs vi av förnuftet och hur mycket av känslor? Är människan det enda djuret med sömnproblem? Varför vill vi inte vispa grädde med en alldeles oanvänd toaborste?
Även i Kunskapkanalen 6/3 och K 7/3.
måndag 3 mars 2008
Marsprogrammet 2008
- 5/2: Öppet hus klockan 18.00-19.30. Alla ångestdrabbade eller intresserade av Uppsala Ångestsyndromsällskap och vad vi gör är välkomna. Det bjuds på fika. Efter öppet hus kör vi en längre avslappningsövning och arbetar en stund gemensamt med att göra iordning informationsmaterial åt föreningen. Det kan vara kul och avslappnande att sitta och klippa och klistra lite à la skolpyssel.
- 12/2: Cirkelsamtal ("rundan") inom den öppna självhjälpsgruppen. Träff tre av studiecirkeln Självhjälp vid oro och ångest. En halvtimmes fikastund.
- 19/2: Utgång för mat och fika på Café Symphony vid Sivia torg. Troligen kommer föreningen att abonnera hela lokalen, så att bara medlemmar är där. Mer info kommer.
- 26/2: Cirkelsamtal ("rundan") inom den öppna självhjälpsgruppen. Den fjärde och avslutande träffen i studiecirkeln Självhjälp vid oro och ångest. En halvtimmes fikastund, som vanligt.
Träffarna börjar som vanligt klockan 18.00 på Hjorten, Dragarbrunnsgatan 13. Möjligen går vi direkt till Café Symphony den 19 mars. I så fall säger vi till i god tid före.
söndag 24 februari 2008
Funktionshindrade och mänskliga rättigheter
FN antog 2006 en ny konvention om funktionshindrades rättigheter, som ger vägledning om icke-diskriminering, lika möjligheter, delaktighet, oberoende och jämlikhet. Konventionen undertecknades av Sveriges äldre- och folkhälsominister Maria Larsson den 30 mars 2007.
Nu är det bara att hoppas att detta förnyade fokus på funktionshindrades rättigheter får ett genomslag i vården vad gäller bemötande, behandling och patienträtt.
Läs mer om konventionen på regeringens webbplats för mänskliga rättigheter.
TV idag: ny serie om psykiskt illabefinnande
Sjuk i själen
Stress. Seriestart. Stress är inget nytt påfund utan en inbyggd reaktion mot fara och en kvarleva från den tid vi slogs mot sabeltandade tigrar. Men vad är effekten av kronisk stress som inte behandlas, och kan vi bli av med stressrelaterade problem? UR.
Även 26/2 i SVT1.
måndag 11 februari 2008
Infovecka på Ackis
Du som inte tidigare bekantat dig med ÅSS, titta förbi om du har tillfälle!
måndag 4 februari 2008
Februariprogrammet 2008
- 6/2: Öppet hus klockan 18.00-19.30. Alla ångestdrabbade eller intresserade av Uppsala Ångestsyndromsällskap och vad vi gör är välkomna. Det bjuds på fika. Efter öppet hus spelar vi ett roligt sällskapsspel med frågesportstema.
- 13/2: Årsmöte (se separat kallelse). Efter förhandlingarna bjuder föreningen på enklare – men god! – förtäring. Säkert hinner vi med en smula av det vanliga cirkelsamtalet.
- 20/2: Cirkelsamtal ("rundan") inom den öppna självhjälpsgruppen, som alla ÅSS-medlemmar är välkomna till; det är bara att dyka upp. Start av ny studiecirkel: Självhjälp vid oro och ångest. Alla som går cirkeln får studiematerialet – en manual och en bok – i gåva av föreningen. Mer info kommer.
- 27/2: Cirkelsamtal ("rundan") inom den öppna självhjälpsgruppen. Träff två av studiecirkeln Självhjälp vid oro och ångest. En halvtimmes fikastund.
Träffarna börjar som vanligt klockan 18.00 på Hjorten, Dragarbrunnsgatan 13.
onsdag 9 januari 2008
Nyförvärv: 18 böcker
- Törnblom, Mia: Mera självkänsla [B004]
- Törnblom, Mia: Självkänsla nu! – din personliga coach visar hur [B002]
- Angelöw, Bosse: Konsten att hantera stress och möta förändringar [B006]
- Atkinson, Sue: Bygg upp ditt självförtroende [B007]
- Wentz, Görel: Stressad hjärna, stressad kropp [B008]
- Jacquemot, Nicolas: Handbok i konsten att vara social [B009]
- Orloff, Judith: Positiv energi – 10 recept som omvandlar trötthet, stress och rädsla till livsglädje, styrka och kärlek [B010]
- Farm Larsson, Maria: Fri från oro, ångest och fobier – råd och tekniker från kognitiv beteendeterapi [B003]
- Hanell, Åsa: Fobier [B012]
- Ehdin, Sanna: 12 veckor till ett självläkande liv [B013]
- Gladwell, Malcolm: Blink – Den intuitiva intelligensen [B014]
- Katafiasz, Karen: Bygg upp din självkänsla! [B015]
- Borg, Annika: Det är ingen fara, du är människa [B016]
- Stahre, Lisbeth: Gå ner i vikt med kognitiv beteendeterapi [B017]
- Henriksson, Karin: Jag kan inte sova – en praktisk bok om sömn [B018]
- Nolen-Hoeksema, Susan: Kvinnor som tänker för mycket – Om destruktiva tankemönster och hur du tar dig ur dem [B019]
- Honoré, Carl: Slow – lev livet långsamt [B020]
- McGrath, Tom: Stressa av! [B021]]
tisdag 8 januari 2008
Januariprogrammet
- 9/1: Den öppna självhjälpsgruppen ("rundan", gruppsamtal och diskussioner, som alla ÅSS-medlemmar är välkomna till; det är bara att dyka upp) med den vanliga fikastunden efter en timma.
- 16/1: Den öppna självhjälpsgruppen, inklusive fika, fram till halvåtta. Därefter den sjätte träffen i studiecirkeln Stärk din självkänsla.
- 23/1: Den öppna självhjälpsgruppen, inklusive fika, fram till halvåtta. Sedan vidtar den sjunde och avslutande träffen i studiecirkeln Stärk din självkänsla.
- 30/1: Vi går ut och äter indisk middag (buffé) på New India (OBS! de flesta rätterna är inte mer kryddstarka än vanlig svensk mat). Samling först på Hjorten, varifrån vi avtågar i samlad tropp framemot sjutiden.
Träffarna börjar som vanligt klockan 18.00 på Hjorten, Dragarbrunnsgatan 13.