tisdag 25 november 2008

Fokusgruppsintervju onsdagen den 26 november

Kvällens medlemsträff startar klockan sex. Timman före fikat klockan sju ägnas åt medlemsinformation, rundan och fria samtal, bland annat berättas om den fokusgruppsintervju, som börjar efter fikat, omkring halv åtta.

Uppsalapsykiatrins ledning har beslutat att hämta in kunskaper om hur patienter, brukare och anhöriga upplever den psykiatriska vården genom att låta de olika föreningarna bilda så kallade fokusgrupper, som intervjuas enligt en särskild frågeguide av två personer: en ordförande och en sekreterare, båda med tystnadsplikt.

En fokusgrupp är en intervjugrupp som samlas för att belysa eller sätta fokus på ett speciellt ämne, i det här fallet den psykiatriska vården ur ett brukarperspektiv. Fokusgruppens ordförande ställer frågor och leder samtalet utifrån frågeguiden, medan sekreteraren antecknar ned de synpunkter och idéer som kommer fram, naturligtvis sker detta fullkomligt anonymt.

Frågorna kommer bland annat att handla om hur du blivit bemött av psykiatrin i Uppsala län, huruvida du varit delaktig i din behandling, om hur kontakten med psykiatrin fungerat, i hur hög grad den varit tillgänglig för dig, om du informerats om olika behandlingsalternativ (och kunnat välja), hur väl dina behov och önskemål tillvaratagits samt hur den psykiatriska vården kan förbättras.

För att ingå i kvällens fokusgrupp ska du själv ha varit brukare eller patient i den så kallade specialistpsykiatrin, eller anhörig till sådan. Den närstående eller du själv ska ha fått vård där, en eller flera gånger, under de senaste 12-14 månaderna. Specialistpsykiatrin består av till exempel psykakuten, slutenvård, mottagning 1 och 2 (tidigare ångest- resp. affektiva mottagningen) på Kungsgatan, mottagningen för unga vuxna i samma hus, olika BUP-mottagningar osv. Grovt sett handlar det sannolikt om specialistpsykiatri, om den psykiatriska vården inte givits på en vanlig vårdcentral.

Är du osäker på om du vårdats inom specialistpsykiatrin, kom ändå! Vi reder ut begreppen på platsen!

Det är mycket viktigt att så många medlemmar som möjligt, med erfarenhet av specialistpsykiatrin, kommer på onsdagskvällen. För i fokusgruppen kommer ni anonymt att kunna lägga fram synpunkter, upplevelser och förslag, vilka senare kommer att landa mitt på psykiatriledningens bord, där de kommer att bli lästa och beaktade. Det handlar om brukarinflytande och medbestämmande.

Den här gången har ni medlemmar verkligen en chans att göra er stämma hörd och bli lyssnad på av dem som styr hela psykiatrin. Den här gången har ni en chans att påverka direkt genom era egna berättelser. Den här gången har ni en chans att komma med förslag som kan ändra och förbättra psykiatrin. Ta den chansen! Grip det tillfället och dyk upp senast halv åtta på Hjorten! Varmt välkomna!

Inga kommentarer: