måndag 6 oktober 2008

Uppsala Ångestsyndromsällskaps verksamhet

Den verksamhet Uppsala Ångestsyndromsällskap (ÅSS) bedriver kan delas in i fyra olika områden: självhjälp, sociala aktiviteter, studier och intressepolitik.

Självhjälp
Egentligen utgör samtliga föreningsaktiviteter en form av självhjälp, eftersom de ofta leder till att deltagarna mår bättre och stärker sig själva. I en snävare mening betecknar självhjälp de stödjande gruppsamtal Uppsala ÅSS regelbundet anordnar för sina medlemmar. Rent praktiskt brukar samtalen ske genom att varje deltagare i tur och ordning får ordet och kan berätta om sitt mående och sin aktuella situation, medan de andra lyssnar. Både berättandet och lyssnandet förefaller ha en lindrande och hjälpande effekt. Ibland kompletteras dessa samtal med friare diskussioner i ämnen som aktualiserats. Gruppsamtalen är en arena för utbyte av tips, råd och erfarenheter. Där har medlemmen möjlighet att bli sedd, förstådd och bekräftad.

Sociala aktiviteter
Föreningens sociala aktiviteter handlar om rekreation och mänsklig gemenskap, om att göra roliga och angenäma saker tillsammans med andra människor. De är viktiga för att man ska trivas och må bra. Exempel på sådana aktiviteter är fester, utflykter, biobesök och sällskapsspel. Genom att delta i dessa utökar varje medlem det egna nätverket av vänner och bekanta. Umgänget med andra erbjuder dessutom en möjlighet till social träning och exponering.

Studier
Studier är ofta en betydelsefull del av arbetet att lindra ångestbesvären och förbättra det psykiska måendet. Genom att lära sig mer om ångesten och dess mekanismer kan man ofta lindra den. Därför bedriver Uppsala ÅSS en hel del utbildningsverksamhet, framförallt i form av studiecirklar, men ibland arrangeras också föreläsningar. Studierna handlar inte alltid direkt om ångest utan riktar ibland in sig på kringliggande ämnen, till exempel hur man kan höja sin självkänsla eller bättre klara stressen i sitt liv.

Intressepolitik
En viktig del av Uppsala ÅSS’ verksamhet är slutligen intressepolitik – arbetet med att lyfta fram, tillvarata och bevaka medlemmarnas intressen gentemot vårdgivare och olika myndigheter. Det rör sig främst om att få gehör för de ångestdrabbades behov och önskemål i fråga om psykiatrisk vård och kommunala insatser. I dagsläget utgörs Uppsala ÅSS’ intressepolitiska arbete huvudsakligen av representation av föreningen och dess medlemmar i olika organ för patientinflytande och av samverkan med andra föreningar för psykiskt funktionshindrade på lokal och regional nivå.

Inga kommentarer: