fredag 5 september 2008

TV idag: program om ångest

Under sena eftermiddagen sänder idag SVT2 två program på raken om ångest. Det första repriseras dessutom. Att televisionen nu alltmer uppmärksammar olika slags ångestproblematik är lovvärt. Hoppas att det håller i sig!

15.50 Kunskap och vetande
Danskt vetenskapsmagasin från 2007. "Ångest - den moderna människans förbannelse." Irrationell rädsla, fobier och ångest förstör livet för många människor. Denna typ av fruktan har sitt centrum i den del av hjärnan som kallas amygdala och dess reaktioner är nedärvda - ej inlärda - instinktiva och blixtsnabba. Programledaren Ann Marker talar med forskare och tar itu med sin egen ångest - för råttor. Repris i SVT2 8/9.

16.20  Tankens fångar
Dansk dokumentärföljetong från 2007. Del 1 av 5. Fyra personer som lider av OCD - sk tvångssyndrom - har tackat ja till att delta i ett experiment. Under fyra veckor bor de tillsammans i ett hus och genomgår en intensiv terapibehandling under ledning av den danska psykologen Nicole Rosenberg från Århus universitet. Deltagarna är Frank (journalist, 40 år), Anne (livräddare, 21 år), Thommas (möbelsnickarlärling, 27 år) och Camilla (studerande, 19 år). 


Inga kommentarer: