torsdag 13 september 2007

Aftonbladet debatt: Luckra upp arbetsmoralen!

För den sjukskrivne eller arbetslöse med en ångestsjukdom kan detta att gå utan jobb upplevas som ytterligare en tung börda att bära. I vårt samhälle, med dess arbetsmoral, betraktas det nämligen ofta som ett mått på ens värde att man har en anställning, att man gör rätt för sig, som det brukar heta.

Därför känns det uppfriskande när nu Stockholmspoeten Bob Hansson tar bladet från munnen och i en debattartikel i dagens Aftonbladet uppmanar till en omvärdering av arbetets betydelse för självkänslan. Nog finns det andra sätt att vara värdefull på, hävdar han bland annat. Några utdrag ur artikeln:
"[V]ad händer med de människor, som efter ett helt liv av duktighet inte längre får vara duktiga? När åldern, hälsan eller konjunkturen ringer upp dem och säger åt dem att stanna hemma. Vem blir vi då? Har vi fortfarande ett värde eller är vi fullt utlämnade åt skammen?

Vänstern och högern har sida vid sida puttat varsin målgrupp rakt in i väggen. Varken de sjukskrivna eller socialbidragstagarna har någon som för deras talan. Den sjukskrivna kan ju knappast strejka. [---]

Vi måste luckra upp vår arbetsmoral, det finns andra alternativ för att dra sitt strå till stacken än att till vilket pris som helst ha ett jobb att gå till. Vi måste öppna upp det sociala rummet, så att vi inte är beroende av jobbets kafferum för att umgås."

Med anspelning på det sista påståendet kan man säga att en av idéerna med UppÅSS är just att skapa en plats för social samvaro, som inte är beroende av ens arbetssituation. För övrigt kom frågan om vårt samhälles höga arbetsmoral upp i diskussionen på gårdagens möte, och det är närmast anledningen till att denna post blev till. :-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det var väl ett kul sammanträffande att du hittade denna artikel just idag med tanke på gårdagens funderingar. Du är duktig på att hitta relevanta saker du!

Ha det bra!

Andreas sa...

Tack, Maria! Kul att det man gör uppskattas.