måndag 30 september 2013

Träffa representanter från ÅSS!

Vi har nöjet att nu kunna erbjuda alla -- befintliga medlemma såväl som andra intresserade -- möjligheten att träffa representanter från Uppsala ÅSS enskilt varje måndag kl.15.00-17.00. Platsen är brukarrummet (Brukarföreningarnas rum) i Psykiatrins Hus, Ackis-området.
 Rummet ligger i entréplanet strax till höger om rulltrapporna. Där kan Du träffa en eller två personer från föreningen för samtal om ångest och/eller få information om vår verksamhet.
 Välkommen!
önskar styrelsen

Tillfälligt uppehåll med onsdagsträffarna

 Styrelsen för Uppsala ÅSS har nyligen beslutat att se över medlemsverksamheten. Syftet är kvalitetsförbättring. Vi vill utveckla och höja värdet på det vi erbjuder våra medlemmar. Vi vill ge mer och nå fler.
Medan denna översyn sker, gör vi ett tillfälligt uppehåll med våra vanliga onsdagsträffar (det blir alltså ingen träff nu på onsdag den 2/10), så att vi helt kan fokusera på verksamhetsutveckling.
När medlemsverksamheten återupptas, kommer vi att meddela det per mejl och på vår blogg. Då hoppas vi kunna välkomna Dig till ett avsevärt utökat utbud av medlemsaktiviteter som är av högra kvalitet och värde än nuvarande.

--
Med vänliga  hälsningar,
styrelsen

måndag 9 september 2013

Onsdag den 11 september: Start av ny studiecirkel, KBT i praktiken

I övermorgon onsdag kl 18 kör vi igång med höstterminens första studiecirkel. Den utgör en fortsättning på den som avslutade vårterminen. Då gick vi igenom grunderna för kognitiv beteendeterapi, KBT. Den här terminens cirkel kommer att handla om hur man praktiskt kan använda sig av KBT mot ångest och depression.

Detta första tillfälle blir en repetition av huvudprinciperna inom KBT och en introduktion till höstens ämne.

Som vanligt blir det fika. Varmt välkommen kl 18 till S:t Persgatan 22B här i Uppsala.

tisdag 30 april 2013

Torsdagen den 2 maj: Öppet hus

Som bekant är den 1 maj en helgdag I år infaller den på en onsdag. Därför kan vi inte som vanligt hålla vårt öppna hus den första onsdagen i månaden. Lösningen blir att vi skjuter fram det en dag till torsdagen den 2 maj. Klockan 18.00 den dagen är alla nyfikna och intresserade välkomna att gästa Uppsala Ångestsyndromsällskap på S:t  Persgatan 22B.

Under kvällen ges information om hur föreningen kan hjälpa och stötta alla som på något sätt är berörda av ångestbesvär, dem med egen erfarenhet såväl som deras anhöriga. Kvällen är också ett utomordentligt tillfälle för nyblivna medlemmar att göra sitt första besök hos föreningen.

måndag 22 april 2013

Onsdagen den 24 april: Årsmöte, tårta och KBT-böcker


Enligt tidigare kallelse är det årsmöte för föreningen Uppsala Ångestsyndromsällskap onsdagen den 24 april, kl 18.00-19.00, på S:t Persgatan 22 B här i Uppsala. Årsmöteshandlingarna delas ut på plats. Efter årsmötet firas det högtidliga tillfället genom en smarrig tårta, kaffe och te.

När fikat är slut, ca. halv åtta, fortsätter vi som vanligt. Eftersom den tilltänkta boken för studiecirkeln var slut, fick vi inhandla en ny, som nu delas ut till alla närvarande medlemmar (ja, den har kommit från bokhandeln). Den heter KBT, kognitiv beteendeterapi -- komma på bättre tankar. Därmed byter vi också fokus på studiecirkeln. Den kommer att behandla KBT-metoden och dess tillämpning på ångest och depression.

måndag 15 april 2013

Medlemsträff onsdagen den 17 april, kallelse till årsmöte den 24 april

Det hålls medlemsträff i vanlig ordning onsdag den 17 april klockan 18:00 i ABF:s lokaler, S:t Persgränd 22B. Kvällen fylls av samtal i grupp om hur vi har det just nu, fika och en studiecirkelträff om social fobi.

Tyvärr har det visat sig att den utmärkta bok om blyghet och social ångest, vilken vi hade tänkt att använda som studiematerial, har tagit slut på förlaget. Därför tvingas vi att för denna gång avsluta cirkeln om social fobi. I stället startar vi upp en ny studiecirkel, som förhoppningsvis ska bli lika intressant. Under kvällen diskuterar vi och fattar beslut om vilket ämne den ska ha. Förslag från förra gången är fördjupade studier i KBT eller lösningsfokuserad terapi. Undertecknad tar med sig ett urval böcker för påseende.

Om du är betalande medlem i Uppala Ångestsyndromsällskap, kallas du också till årsmöte  nästa onsdag den 24 april, klockslag och plats enligt ovan. Aktuella handlingar -- årsredovisning, budget och verksamhetsplan -- skickas i ett separat mejl och delas även ut på plats. Efter årsmötesförhandlingarna bjuder föreningen på förtäring i form av tårta och annat smått och gott.

Kom och gör din röst hörd! Vilka vill just du ska sitta i föreningens styrelse? Vilken inriktning ska föreningen ha detta året? Vilka aktiviteter ska vi ägna oss åt.

Varmt välkommen!

tisdag 9 april 2013

Onsdagen den 10 april: Utbildning om ångestens verkningar i kroppen

Imorgon den 10 april är det som vanligt onsdagsmöte kl 18.00 på S:t Persgatan 22B här i Uppsala. Kvällen består av två avdelningar: 1) självhjälp i grupp, där vi delar med oss av våra erfarenheter och kunskaper samt stöttar varandra, och 2) studiecirkel, där vi fortsätter vi med den pågående studiecirkeln om (social) ångest i kroppen.

Ämnet för studiecirkeln är alltså den sociala ångestens (eller fobins) kroppsliga manifestationer, de fysiologiska förloppen. Det handlar mycket om det som kallas somatiska symptom på ångest.

Vi undersöker vad som sker i kroppen, när vi upplever ångest. Vilka signaler går genom nervsystemet? Vilka delar av hjärnan aktiveras? Vad händer i de olika organen (hjärtat t.ex. brukar slå snabbare och hårdare)? Vilka hormoner är det som utsöndras och som ger det kroppsliga påslaget? Vilken är vidare kopplingen mellan ångest och stress? Dessa och andra frågor på området tar vi upp och samtalar kring under vår träff.

Mellan de två avdelningarna blir det en längre paus med fika. Varmt välkommen

måndag 1 april 2013

Onsdagen den 3 april: Öppet hus och studiecirkel om social fobi

Eftersom den 3 april är första onsdagen i månaden, håller Uppsala Ångestsyndromsällskap öppet hus den dagen från och med kl 18.00 på S:t  Persgatan 22B. Dit är alla välkomna som är nyfikna på föreningen. Information ges om hur den kan hjälpa och stötta alla som på något sätt är berörda av ångestbesvär, dem med egen erfarenhet såväl som deras anhöriga. Kvällen är också ett utomordentligt tillfälle för nyblivna medlemmar att göra sitt första besök hos föreningen.

Senare på kvällen, efter fikat, berättar vi om vår nyss påbörjade studiecirkel om social fobi. Den här gången studerar vi en särskilt aspekt av denna problematik, nämligen de kroppsliga uttrycken för social ångest såsom rodnad, svettningar och skakningar. Hur uppstår dessa biologisk-fysiologiska symptom? Vad kan man göra åt dem? Eller behöver man egentligen göra något alls utom att acceptera dem? Det handlar alltså delvis om hur man ska förhålla sig till de kroppsliga symtomen för social ångest, vilket kan vara betydelsefullt, därför att där ofta kan finnas en stor ångest eller rädsla för att andra människor ska upptäcka och notera dem.

tisdag 19 mars 2013

Uppstart av ny studiecirkel om social fobi onsdagen den 20 mars

Det hålls medlemsträff i vanlig ordning onsdag den 20 mars klockan 18:00 i ABF:s lokaler, S:t Persgränd 22B.

Utöver samtalsrundorna och fikat kommer vi att tala om den nya studiecirkeln om social fobi, som startar nu. Vi tittar också ut lämpligt studiematerial för denna utbildning.

torsdag 7 mars 2013

Onsdagen den 13 mars: Värdefull patientkunskap


Hej alla Uppländska ÅSS:are!

Välkomna till medlemsträff onsdagen den 13 mars klockan 18.00 i vår vanliga ABF:lokal på S:t Persgatan 22B.

Ikväll har vi bjudit in Staffan Utas från RFHL för att berätta om arvsfondsprojektet ”Värdefull patientkunskap”. Genom detta arvsfondsprojekt samlas våra läkemedelserfarenheter in genom samtal. Samtalen med Staffan beräknas pågå 18.00-20.00.

Bakgrund:
Patienter och anhöriga sitter ofta på mycket värdefull kunskap om läkemedel samtidigt som vården ofta är dålig på att ta till vara på patientens kunskap. Vi har svårt att göra oss hörda, t.ex. om medicinens biverkningar. Det vill samarbetsprojektet mellan RFHL och brukarföreningarna inom psykiatri göra något åt.

Samtalen:
Genom att lyssna på brukarna och anhörigas erfarenheter av medicineringen byggs en värdefull kunskap upp som förmedlas vidare till vårdgivarna.
   Under samtalen berättar vi om våra erfarenheter av både medicinerna och förskrivningen. Det kan handla om medicinens positiva verkningar, dess biverkningar och vilket gehör vi får från vården. Det handlar också om vad vi kan göra tillsammans för att sprida erfarenheterna, kanske förbättra medicineringen och utveckla samtalet i föreningen om läkemedelsfrågor till stöd för varandra.
   Staffan Utas, projektledaren från RFHL hälsar alla välkomna att berätta om sina erfarenheter. Ni bestämmer vilka frågor vi diskuterar. En mycket enkel struktur används på mötet för att underlätta att alla kan komma till tals.
   De sju föreningsmöten där man redan använt modellen har varit mycket uppskattade enligt utvärderingarna. Att få höra andras erfarenheter har särskilt lyfts fram. Andra är glada åt att man fått tala om vad man kan göra för att förbättra.

Genom en ny lag skall vårdgivarna engagera brukarna i arbetet för att undvika vårdskador. Därmed har vi nu nya möjligheter att påverka. Vi behöver också samla våra erfarenheter.
   Projektet är nu mycket nära sin avslutning, men meningen är att det på olika sätt skall leva vidare här i brukarsamarbetet. En uppföljningskonferens är också planerad.


Varmt välkomna!

Med vänlig hälsning,
Tom Sundqvist,
vice ordförande.

måndag 4 mars 2013

Onsdagen den 6 mars: Öppet hus och samtal

Eftersom idag den 6 mars är första onsdagen i månaden, håller Uppsala Ångestsyndromsällskap öppet hus från och med kl 18.00 på S:t  Persgatan 22B. Dit är alla välkomna som är nyfikna på föreningen. Information ges om hur den kan hjälpa och stötta alla som på något sätt är berörda av ångestbesvär, dem med egen erfarenhet såväl som deras anhöriga. Kvällen är också ett utomordentligt tillfälle för nyblivna medlemmar att göra sitt första besök hos föreningen.

Senare på kvällen, efter fikat, berättar vi om vår pågående studiecirkel om ACT (Acceptance and Commitment Therapy), en framgångsrik behandlingsform som bygger på KBT, mindfulness och acceptans. Avslutningsvis håller vi ett kortare gruppsamtal. Tillsammans bestämmer vi ett eller ett par ämnen, som vi samtalar kring. Det kan till exempel vara egenvård, sociala relationer eller självkänsla/självförtroende. Även dessa aktiviteter är öppna för gästerna som kommit till öppet hus.

torsdag 7 februari 2013

Mellanspel

Information om kommande aktiviteter fram till nästa öppet hus lämnas i gruppen och/eller i medlemsutskick.

onsdag 6 februari 2013

Onsdag den 6 februari: Öppet hus och studiecirkel


Eftersom idag den 6 februari är första onsdagen i månaden, håller Uppsala Ångestsyndromsällskap öppet hus från och med kl 18.00 på S:t Persgatan 22B. Dit är alla välkomna som är nyfikna på föreningen. Information ges om hur den kan hjälpa och stötta alla som på något sätt är berörda av ångestbesvär, dem med egen erfarenhet såväl som deras anhöriga. Kvällen är också ett ypperligt tillfälle för nyblivna medlemmar att göra sitt första besök hos föreningen.

Senare på kvällen, efter fikat, vidtar en studiecirkelträff om ACT (Acceptance and Commitment Therapy), en framgångsrik behandlingsform som bygger på KBT, mindfulness och acceptans. Även den är öppen för gäster, som sökt sig till öppet hus.

Varmt välkommen!

tisdag 22 januari 2013

Onsdagen den 23 januari: Medlemsmöte med information och planering


Det hålls medlemsträff i vanlig ordning onsdag den 23 januari klockan 18:00 i ABF:s lokaler, S:t Persgränd 22B. Då fortsätter vi bland annat samtalet om vårens aktiviteter samt lite om vad som är aktuellt för tillfället, såsom invigningen av Psykiatrins hus.

tisdag 15 januari 2013

Terminstart onsdagen den 16 januari

Onsdagen den 16 januari drar föreningens vårtermin igång. Vi samtalar först om hur vi haft det under juluppehållet och hur det är nu. Sedan övergår vi till att tillsammans planera vårens aktiviteter. Vad ska vi göra? Vilka föreläsningar vill vi ha? Vad ska vi studera när det gäller ångest och annan psykisk ohälsa? Hur ska vi lägga upp våra träffar? Vilka sällskapsaktiviteter önskar vi?

Varmt välkommen alltså till det nya årets första träff, som börjar klockan 18:00 i ABF:s lokaler, S:t Persgränd 22B. Vi håller på framemot niotiden. Mitt i blir det en längre fikapaus och kanske ytterligare någon kortare rast.