torsdag 16 augusti 2007

Studiecirkelträff nr 6

Gårdagens sjätte träff inledes med en genomgång av förra veckans övning i ångesthantering. Vi repeterade de tre F:en (fly, fäkta eller frysa till is) och kom dessutom in på föväntansångest. Undvikande- och flyktbeteende diskuterades därefter.

En viktig sak, som kom fram, är att de här typerna av beteenden i längden tenderar att förvärra ångesten. Flyr man från en ångestfylld situation gör man sig själv en björntjänst, därför att man kommer att uppleva en starkare ångest nästa gång man hamnar i samma situation.

Träffen avslutades med två andra huvudpunkter. Dels skall man göra saker för att må bra, inte bara när man redan mår bra. Det är viktigt att inte låta dagsformen avgöra vad man tar sig för, utan göra det man tidigare bestämt sig för att göra, även om man känner sig lite halvvissen; aktviviteten i sig brukar göra att man sedan börjar må bättre. Dels skall man analysera sina problem och bearbeta sina tankar, när man mår bra. För då har man på ett helt annat sätt tillgång till sina resurser och sitt förstånd än när man mår dåligt. Känner man stark ångest är det oftast ett tecken på att man är inne i en fas av skevt och förvanskat tänkande, och då är man förstås ingen god problemlösare.

Nästa gång träffas vi inte förrän om knappt två veckor, nämligen den 29 den augusti. Då fortsätter vi att tala om ångesthantering. Observera alltså att träffen den 22 är inställd.

2 kommentarer:

Anna sa...

Vad roligt att Uppsala har kommit igång.Kanske att jag vågar mig ner på era möten någon gång.
Mvh Anna

Andreas sa...

Hej Anna!

Visst är det roligt att Uppsala numera har en lokalförening för dem som lider av ångest.

Jag tycker att du absolut ska våga dig ner på nåt möte efter att vi satt i gång på allvar i september. Du får komma precis som du är och bestämma själv hur aktiv du vill vara. Det går bra att bara sitta med, om man så vill, och nöja sig med att känna mänsklig värme från de andra deltagarna. Våra nyckelord är villkorslös acceptans. Vi tillämpar också tystnadsplikt.

Välkommen alltså!

Mvh,
Andreas,
kassör