tisdag 22 mars 2011

Kort om paniksyndrom, social fobi och generaliserad ångest

Uppsala Ångestsyndromsällskap fokuserar sin verksamhet på tre stycken olika ångestdiagnoser, som här beskrivs korftattat.

Paniksyndrom kännetecknas av oväntade, upprepade attacker av intensiv, svår ångest i situationer, där yttre fara saknas. Panikattack utvecklas snabbt och klingar spontant av efter en stund, men upplevelsen är överväldigande och starkt obehaglig för den drabbade och innefattar symtom som hjärtklappning, svettningar, yrsel, andningssvårigheter, bröst- smärtor, illamående, dödsångest, rädsla att förlora kontrollen eller förståndet, overklighetskänslor och svimfärdighet.

Social fobi är fruktan för att bli granskad och bedömd i situationer med andra människor. Man är rädd att man ska rodna, skaka med händerna, darra på rösten eller bete sig på något annat sätt som kan väcka uppseende. Den drabbade undviker om möjligt de fruktade sociala situationerna eller uthärdar dem under stark ångest.

Generaliserad ångest är fritt flytande ångest, mer eller mindre ihållande, som inte är knuten till någon särskild situation. Oron handlar i stället om framtida hot eller yttre faror, fastän de inte är realistiska eller troliga. Symptomen är spändhet, rastlöshet, sömnbesvär, retlighet och uttröttbarhet.

Inga kommentarer: