tisdag 10 mars 2009

Verksamhetsberättelse för 2008

Uppsala Ångestsyndromsällskap återupplivades vid ett extra insatt årsmöte den 18 juni 2007. När vi återuppstartade var vi 24 medlemmar. Vid ingången av 2008 var vi 58 medlemmar och under årets lopp ökade vi med ytterligare elva. Då året slutade var alltså totalt 69 personer anslutna till föreningen, vilket är en tillväxt med 19 %. Medlemsutvecklingen är som synes fortsatt starkt positiv. Det bevisar verkligen att vi är en förening som behövs, där vi kan stötta och hjälpa varandra till att må bättre. 

Vid årsmötet den 13 februari 2008, valdes Anna Holmström till ordförande för föreningen, Andreas Nilsson till kassör och Susanne Ericsson till sekreterare och Maria Brusell till styrelseledamot och vice ordförande. Andreas blev vid ett senare konstituerande styrelsemöte även vald till studieorganisatör, Anna till föreningens kontaktperson (telefon 070 – 536 89 40) och Susanne till cafévärdinna.

Under 2008 har vår medlemsverksamhet ägt rum i lokal Hjorten på Dragarbrunnsgatan 13 i Uppsala. Vi har träffats varje onsdag mellan klockan sex och nio. Vid våra träffar har vi haft olika aktiviteter och teman. Vi börjar nästan alltid varje möte med den öppna självhjälps-gruppen, som arbetar med cirkelsamtal (”rundan”) som metod. Där har vi en ”ÅSS-pålle”, en liten figur som går laget runt och är hos den som berättar något för oss andra. Det innebär även att när någon har ”pållen”, så får vi andra vara tysta medan den personen berättar för oss andra. Syftet med denna metod är dels att man får prata av sig med andra som är i liknande situation och som kan förstå, dels att man får tips och idéer från andra hur man kan hantera olika sammanhang.

Första onsdagen varje månad har vi haft öppet hus, dit man får komma som icke-medlem för att lyssna och få information om vår förening och dess verksamhet. Då bjuder vi även våra gäster på fika. Öppet hus håller på mellan klockan sex och halv sju. Därefter har vi någon aktivitet eller temadiskussion tillsammans. 

Vi har under det gångna året haft många sociala aktiviteter för medlemmarna, bland annat en vår- och höstfest. Höstsäsongen avslutades med en kombinerad lucia- och julfest med tillhörande julklappsbyte. Vi har varit ute och ätit på restaurang ett par gånger. En pubkväll har det blivit. I maj hölls en uppskattad må bra-kväll, då hela aftonen ägnades åt att höja vårt välbefinnande och stärka vår hälsa genom olika metoder, bland annat gavs massage och serverades fruktsallad. Som avslutning på vårens aktiviteter ordnades en överdådig grillfest hemma i ordförandens trädgård.

Föreningen har under 2008 givit tre studiecirklar. I början av året hölls den första med namnet ”Självhjälp vid ångest och oro”. Den avlöstes senare under våren av en studiecirkel i medveten närvaro (”mindfulness”). Till hösten började den tredje studiecirkeln, som handlade om stresshantering. Den avslutades strax före jul. Till utbildningsverksamheten kan också vårt föreningsbibliotek räknas. Där finns det möjligheter för medlemmarna att låna böcker, tidskrifter samt DVD- och CD skivor för avnjutning i hemmets lugna vrå. Under året har många nyförvärv gjorts till biblioteket.

I syfte att göra reklam och PR för föreningen samt sprida förståelse och kunskap kring ångestsyndrom har några av medlemmarna synts i olika medier under det gångna året. Maria har Kommunalarbetaren gjort reportage om. I Expressen var ordförande med efter semestern. Uppsalatidningen och Aftonbladet har skrivit artiklar om Ester. Reportagen har handlat om ångest, den personliga upplevelsen därav och det handikapp som ångesttillstånd kan innebära. Andreas blev i maj intervjuad av Sveriges Radio P4 Uppland.

Under 2008 har föreningen med hjälp av några representanter inlett ett påverkans- och inflytandearbete för att åstadkomma positiva förändringar vad gäller landstingstingets vård av ångestdrabbade och kommunens insatser för psykiskt funktionshindrade. Andreas har varit permanent föreningsrepresentant i detta sammanhang, ibland kompletterad eller ersatt av Susanne eller Maria.

Det första steget var att gå med i Brukarnätverket för psykisk hälsa i Uppsala län, en sammanslutning av patient-, brukar- och anhörigföreningar med syfte att driva gemensamma psykiatrifrågor gentemot vårdgivare samt politiker och tjänstemän inom det offentliga. Det andra steget bestod i att börja närvara vid psykiatridivisionens brukarråd, där brukarföreningarna regelbundet sammanträder med ledningen och administrationen för landstingspsykiatrin.

Dessa steg togs i början av året. Vid vårens mitt blev vi invalda i HSO (Handikapp-föreningarnas Samarbetsorgan) på kommun- och länsnivå. HSO samlar patientföreningar på både det somatiska och psykiatriska området. Påverkansarbete och intressepolitik är just vad HSO sysslar med. Syftet är att få inflytande över beslut som fattas av kommun, landsting och andra samhällsinstitutioner.

Föreningen har under det gånga året utvecklat hemsidan, bloggen, diskussionsgruppen och e-postlistan. Ännu mera informationsmaterial har tagits fram. Nya trycksaker såsom infoblad och en folder har producerats.

Vi i styrelsen för Uppsala Ångestsyndromsällskap vill tacka för ännu ett härligt år tillsammans med medlemmarna och hoppas på att året 2009 ska bli minst lika trevligt, nyttigt och berikande.

Anna Holmström
ordförande

Inga kommentarer: