tisdag 31 mars 2009
Öppet hus onsdagen den 1 april
Ingång sker vid Bredgränd 18, en glasad aluminiumport. Oftast har någon medlem redan kommit, som släpper in dig. Annars väntar du bara tills en sådan dyker upp.
Efter öppet hus och fikat, klockan halv åtta, blir det en kort information om saker på gång. Sedan tittar vi på en video/film om ångestsyndrom.
TV-tips: fobier och deras behandling
Programmet går i repris följande på kanaler och datum: SVT24 1/4, SVT24 3/4, SVT2 3/4 och SVT2 4/4.
tisdag 24 mars 2009
Onsdagen den 25 mars
Det här kapitlet innehåller en lista över 70 företeelser, begrepp och insatser som kan underlätta för dig att undanröja svårigheterna i dit liv och leva det som du vill. Listan ger dig tips om vem du kan kontakta om du stöter på svårlösta problem, saker som kan bättra på din ekonomi samt olika former av hjälp eller stödinsatser som du kanske är i behov av. Eftersom boken används rätt mycket under kvällen, är det bra om du har den med.
Postadress till Uppsala ÅSS
Uppsala Ångestsyndromsällskap
Kungsgatan 64
753 18 Uppsala
Vårt långa föreningsnamn i adressen kan förkortas med "Ua Ångestsyndromsällskap" eller "Uppsala ÅSS". Det kan rentav räcka med att bara skriva "Ångestsyndromsällskapet" eller "ÅSS".
måndag 23 mars 2009
Nya domännamn
måndag 16 mars 2009
Årsmöte 2009
Själva årsmötesförhandlingarna beräknas ta ungefär en timma. Sedan bjuder föreningen de församlade på välsmakande mat i form av exklusivare brödsorter, delikatessostar, fin skinka, pesto och dylikt. På det tillkommer fika med varma drycker plus någon godsak. Denna stund av trivsamt umgänge pågår fram emot klockan nio. Välkomna, alla medlemmar!
tisdag 10 mars 2009
Program onsdagen 11 mars
Rundan innebär att ordet går runt bland de församlade medlemmarna (markerat av en talstav) så att var och en fritt får tala om det som känns angeläget och viktigt, utan att de övriga avbryter, invänder eller kommenterar det sagda. I stället lyssnar dessa aktivt och accepterande på vad den med ordet har att berätta. Syftet är att ge var och en möjligheten uttrycka det han eller hon vill, känner och behöver, samtidigt som denna person ska bli sedd, hörd och bekräftad av övriga deltagare. Man får tillfälle att avbörda sig och lyssna till andras erfarenheter, som kan bli till tips eller uppslag för en själv.
Efter rundan blir det fika och smörgås. Sedan fortsätter studiecirkeln Din egen makt med den fjärde träffen. Den här gången går vi igenom kapitlet "Säg vad du vill". Det handlar om hur du får kontakt och skapar bättre möten med människor, som kan hjälpa dig att nå dina mål, till exempel läkare, FK-handläggare eller arbetsgivare. Vi tar del av tips och verktyg för hur du kan agera före, under och efter mötet för att uppnå just dina ändamål och syften.
Verksamhetsberättelse för 2008
Vid årsmötet den 13 februari 2008, valdes Anna Holmström till ordförande för föreningen, Andreas Nilsson till kassör och Susanne Ericsson till sekreterare och Maria Brusell till styrelseledamot och vice ordförande. Andreas blev vid ett senare konstituerande styrelsemöte även vald till studieorganisatör, Anna till föreningens kontaktperson (telefon 070 – 536 89 40) och Susanne till cafévärdinna.
Under 2008 har vår medlemsverksamhet ägt rum i lokal Hjorten på Dragarbrunnsgatan 13 i Uppsala. Vi har träffats varje onsdag mellan klockan sex och nio. Vid våra träffar har vi haft olika aktiviteter och teman. Vi börjar nästan alltid varje möte med den öppna självhjälps-gruppen, som arbetar med cirkelsamtal (”rundan”) som metod. Där har vi en ”ÅSS-pålle”, en liten figur som går laget runt och är hos den som berättar något för oss andra. Det innebär även att när någon har ”pållen”, så får vi andra vara tysta medan den personen berättar för oss andra. Syftet med denna metod är dels att man får prata av sig med andra som är i liknande situation och som kan förstå, dels att man får tips och idéer från andra hur man kan hantera olika sammanhang.
Vi har under det gångna året haft många sociala aktiviteter för medlemmarna, bland annat en vår- och höstfest. Höstsäsongen avslutades med en kombinerad lucia- och julfest med tillhörande julklappsbyte. Vi har varit ute och ätit på restaurang ett par gånger. En pubkväll har det blivit. I maj hölls en uppskattad må bra-kväll, då hela aftonen ägnades åt att höja vårt välbefinnande och stärka vår hälsa genom olika metoder, bland annat gavs massage och serverades fruktsallad. Som avslutning på vårens aktiviteter ordnades en överdådig grillfest hemma i ordförandens trädgård.
I syfte att göra reklam och PR för föreningen samt sprida förståelse och kunskap kring ångestsyndrom har några av medlemmarna synts i olika medier under det gångna året. Maria har Kommunalarbetaren gjort reportage om. I Expressen var ordförande med efter semestern. Uppsalatidningen och Aftonbladet har skrivit artiklar om Ester. Reportagen har handlat om ångest, den personliga upplevelsen därav och det handikapp som ångesttillstånd kan innebära. Andreas blev i maj intervjuad av Sveriges Radio P4 Uppland.
Det första steget var att gå med i Brukarnätverket för psykisk hälsa i Uppsala län, en sammanslutning av patient-, brukar- och anhörigföreningar med syfte att driva gemensamma psykiatrifrågor gentemot vårdgivare samt politiker och tjänstemän inom det offentliga. Det andra steget bestod i att börja närvara vid psykiatridivisionens brukarråd, där brukarföreningarna regelbundet sammanträder med ledningen och administrationen för landstingspsykiatrin.
Föreningen har under det gånga året utvecklat hemsidan, bloggen, diskussionsgruppen och e-postlistan. Ännu mera informationsmaterial har tagits fram. Nya trycksaker såsom infoblad och en folder har producerats.
Anna Holmström
ordförande
tisdag 3 mars 2009
Öppet hus onsdagen den 4 mars
Ingång sker vid Bredgränd 18, en glasad aluminiumport. Oftast har någon medlem redan kommit, som släpper in dig. Annars väntar du bara tills en sådan dyker upp.
Efter öppet hus och fikat, klockan halv åtta, blir det en kort information om aktuella saker på gång. Därefter ägnar vi resten av kvällen åt något roligt och trevligt sällskapsspel. Att välja på finns Yatzy, Uno, Spingo och TricTrac.