torsdag 17 april 2014

Mer om PTSD-föreläsningen den 23 april


Den 23 april 2014 är det alltså dags för en föreläsning om posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) i Uppsala Ångestsyndromsällskaps regi,  där vi också samverkar med Studieförbundet Vuxenskolan. Den är gratis och öppen för alla. Här kommer mer information kring föreläsningen och diagnosen.

Mycket kortfattat kan PTSD beskrivas som reaktionen och de efterföljande sviterna hos en person som varit med om trauma och livshotande eller kränkande händelser riktade mot sig eller andra, till exempel rån, misshandel, sexuella övergrepp, olyckor, krigshändelser eller en svår förlossning.

Överdriven vaksamhet, stark ångest och återupplevande av det som hänt genom återkommande påträngande och plågsamma minnesbilder, så kallade flashbacks, ingår i symtombilden vid PTSD. Andra symtom är till exempel sömnproblem och undvikande av företeelser som kan påminna om det ursprungliga traumat.

PTSD har tidigare legat utanför föreningen ÅSS' blickfång. Under årsmötet för två veckor sedan beslöts att PTSD hädanefter ska vara en av de diagnoser som vi fokuserar på, tillsammans med panikångestsyndrom, social fobi och generaliserat ångestsyndrom. Det skrevs in i de nya stadgarna, som då antogs.

Yasmines föreläsning är ett utmärkt tillfälle att lära sig mera om PTSD, hur det kan förorsakas och upplevas men också övervinnas. Kanske har du eller någon du känner egna erfarenheter av traumarelaterad oro och ångest som särskilt gör att du vill veta mera.

Avslutningsvis kommer här en presentation av föreläsaren, skriven av henne själv:

"Mitt namn är Yasmine Ejner Lind, föreläsare och ambassadör för hjärnkoll. Jag lever idag ett rikt liv, med svårigheter som alla andra, men ett liv värt att leva. Jag lever för kärlek och ljus. Men det har inte alltid varit så. En gång var jag på botten, efter att ha fått utstå något av det hemskaste ett barn kan få utstå. Jag blev under många år traumatiserad, och under de följande åren gjorde jag allt för att fly min bakgrund.

Jag har en friskinriktad och positiv ton i mina föreläsningar, utan att förneka det mörker jag gått igenom. Jag använder mig ofta av uttrycket ”mitt inre barn”, och berättar hur jag närmar mig steg för steg att förankras med den jag var, barnet som blev traumatiserat. Hur jag bestämde mig för att välja att leva, och låta mitt inre barn få revansch. Jag vill ge hopp, och sprida kunskap om dissociation och traumarelaterade problem. Visa att det finns en väg ut ur mörkret."

Eventuella frågor om föreläsningen och om föreningen besvaras av föreningens kontaktperson och vice ordförande Petra Rohrer som nås på mobilnummer: 0723-21 52 13 eller e-post: petra.rohrer@sv.se.

Inga kommentarer: