tisdag 29 maj 2012

Onsdagen den 30 maj: cirkelträff Våga tala


I morgon onsdag den 30 maj, som vanligt klockan 18 på S:t Persgatan 22B, fortsätter studiecirkeln om att våga tala -- i mindre grupper eller inför en större publik. Under kvällen kommer vi att gå igenom kapitel fem till sju i boken, som handlar om olika kommunikationsmedel för att nå fram till åhörarna med vårt budskap: (tekniska) hjälpmedel, kroppsspråket och rösten.

Liksom förra gången kommer vi att genomföra några mindre exponeringsövningar, som syftar till att minska ängslan för att tala och att stå i centrum för uppmärksamheten. Inga förberedelser behövs.

Det blir som vanligt även fika under kvällen. Varmt välkomna ska ni vara!

måndag 28 maj 2012

http://www.psykologiguiden.se/
http://www.hjalplinjen.se

Psykiatri-överenskommelse 2012-2016

En ny överenskommelse om psykiatrisatsningar för 2012-2016 har träffats mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen. Arbetet har fokus på barn och unga samt personer med allvarlig psykisk sjukdom och långvarig psykisk funktionsnedsättning. Socialdepartementet och SKL skapar också en gemensam samordningsfunktion för att förbättra samordningen och mer effektivt stödja utvecklingsarbetet.
 Regeringen avsätter samma summa som de senaste åren, det vill säga närmare 870 miljoner kronor. 350 miljoner av de pengarna utgörs av en ny prestation- och resultatinriktad del och ytterligare 105 miljoner avsätts till utvecklingsarbete - där flera projekt redan är igång.

Fokus på två grupper

För att få mesta möjliga effekt av satsningen fokuseras arbetet på två grupper:
  • Barn och unga, mellan 0-25 år som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa och sjukdom
  • Personer med allvarlig psykisk sjukdom och långvarig psykisk funktionsnedsättning

Nationell samordningsfunktion

Dessutom inrättas en nationell samordningsfunktion med syfte att skapa bästa möjliga förutsättningar för en positiv utveckling inom området. SKL bidrar bl.a. till samordning av genomförandet av de insatser som sker i kommuner och landsting samt med att skapa möjligheter för erfarenhetsutbyte mellan kommuner och landsting. Arbetet ska ske i samverkan med organisationer som företräder patienter, brukare och anhöriga och i samråd med aktuella myndigheter.
Den nationella samordningsfunktionen kommer från statlig sida att ledas av Anders Printz, idag avdelningschef vid Socialstyrelsen. Motsvarande roll hos SKL får Ing-Marie Wieselgren, som redan idag arbetar där med psykiatrifrågor.
350 miljoner fördelas lika mellan kommuner och landsting 2012. Målen för 2012 handlar mycket om att bygga upp strukturer som gör att såväl staten, kommunerna och landstingen senare kan följa upp resultatet av satsningarna. Kommuner och landsting får möjlighet att använda pengarna där de bäst behövs och samtidigt hjälpa till med utveckling av olika uppföljningsverktyg.
Ytterligare information om fördelningsmodeller kommer inom kort att publiceras här.
Till olika utvecklingsprojekt avsätts 105 miljoner kronor i överenskommelsen. Det handlar till stor del om projekt som redan är påbörjade men som nu mer tydligt samordnas så att de bidrar maximalt till att möjliggöra för kommuner och landsting att klara sina prestationsmål. Arbetet kommer att drivas och samordnas från SKL men i huvudsak ske ute i kommuner och landsting. Utöver detta kommer en pilotstudie att göras kring hur olika IT-lösningar kan användas på ett effektivt sätt i arbetet med psykisk hälsa och ohälsa.
Det finns en tydlig intention från både regeringen och SKL att syftet med denna överenskommelse är att psykiatrisatsningarna ska leda till att det blir skillnad för dem vi har uppdrag att hjälpa och stimulera till fortsatt utveckling.
Överenskommelsen 2012-2016 (pdf, öppnas nytt fönster)

http://www.kbt.nu/dokument/KBT%

tisdag 22 maj 2012

Onsdagen den 23 maj: cirkelträff Våga tala


I morgon onsdag den 23 maj fortsätter studiecirkeln om att våga tala -- i mindre grupper eller inför en större publik. Det går fortfarande bra att hoppa på den. Under kvällen kommer vi att gå igenom kapitel tre och fyra i boken (som fås gratis av föreningen) samt genomföra en rad olika mindre exponeringsövningar, som syftar till att minska ängslan för att tala och att stå i centrum för uppmärksamheten. Inga förberedelser behövs.

Det blir som vanligt även fika under kvällen. Varmt välkomna ska ni vara!

tisdag 15 maj 2012

Onsdagen den 16 maj: Våga tala-utbildningen fortsätter

Vårt möte på onsdagskvällen rymmer, utöver det vanliga gruppsamtalet ("rundan"), även den andra träffen i vår Våga tala-cirkel. Vi går vidare i boken, som just heter Våga tala (alla medlemmar får den gratis). Dessutom kommer vi att ägna oss åt praktiska övningar under kvällen, exempelvis att var och en som vill får läsa ett kort stycke för de andra. Om du vill pröva detta, kan du ta med dig något att läsa -- en dikt eller ett kort stycke ur en skönlitterär text eller från en fackbok.

Mitt i kvällens aktiviteter blir det som vanligt fika.

Vi ses kl 18 på S:t Persgatan 22B här i Uppsala och håller på till ca. halv nio. Varmt välkommen!

söndag 13 maj 2012

HJÄRNKOLLS- MANIFESTATIONEN DEN 3 MAJ 2012:
 DEN 3 MAJ 2012 HADE Hjärnkoll utsett till en dag då vi skulle uppmärksamma psykisk ohälsa. Denna manifestation genomfördes i hela landet. Här i Uppsala var vi 4 personer i en arbetsgrupp som hade ansvaret för genomförandet. Vi valde en långsam vandring genom centrala Uppsala, från stadbiblioteket till Forumgallerian. Vi hade även 3 st banderoller med texterna: "Våga Fråga!", "Vi vill jobba. Se resursen!" samt "Bryt tystnaden!". Vi var ca 20 personer som deltog i denna manifestation, varav 3 st från ÅSS. I början var det lite trögt med att få uppmärksamhet från allmänheten, men efter ca 30 minuter så vågade sig de första fram till oss för att ta broschyrer med information om psykisk ohälsa. Vi delade även ut kolor. Vi lyckade också med att få media att uppmärksamma vår manifestation. Jag själv och en annan attitydambassadör blev intervjuade på 24 UNT dagen innan. Under själva manifestationen så var UNT närvarande med en reporter som intervjuade några av oss plus att jag själv blev intervjuad av en reporter från ABC UPPLAND. Ett stort tack vill jag rikta till ALLA som deltog i denna manifestation!!!!


Ett regeringsuppdrag

Regeringen har tagit initiativet till satsningen bakom Hjärnkoll. Uppdraget kom 2009 till myndigheten Handisam och handlar om att förbättra våra attityder till personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.
Kampanjen Hjärnkoll drivs av myndigheten Handisam i nära samarbete med Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH). Satsningen kommer att pågå till och med 2014.
 

fredag 11 maj 2012

I Tisdags den 8 maj var Andreas N ( vår ordförande) och jag i Bålsta hos Infoteket och föreläste om hur det är att leva med olika ångestsyndröm. Andreas berättade om social fobi och jag berättade om panikångest..  Vi fick mycket positiv respons från de som var där och lyssnade. Bl.a. tyckte de att det var bättre att få höra om ångest från personer som har egen erfarenhet än att bara läsa om det.Att vara attitydambassadör för Hjärnkoll är något av det roligaste och viktigaste man kan vara. Det är ett mycket bra sätt att sprida kunskap om psykisk ohälsa!!! På måndag den 14 maj 2012 ska jag föreläsa igen- denna gång på Internationella kvinnocaféet på Skolgatan 18 här i Uppsala kl.18.00.
Hej!
Jag heter Petra och är sekreterare samt kontaktperson för Uppsala Ångestsyndrömsällskap (ÅSS)

tisdag 8 maj 2012

Onsdagen den 9 maj: Start av ny studiecirkel om att våga tala

Imorgon den 9 maj, också kl 18, håller vi sedvanligt medlemsmöte. Då startar en ny studiecirkel, som heter Muntlig framställning. Den kommer att innehålla en del våga tala-övningar samt tips och råd om hur man gör, när man talar inför en grupp människor. Syftet är att öka självförtroendet och förmågan vad gäller muntliga presentationer, och därmed minska förekommande talrädsla.

Boken vi använder heter Våga tala: vi vill lyssna på dig. Den presenteras så här av förlaget::
"Alla känner vi obehag för att tala inför en grupp. Ett obehag som många inom föreningslivet och på andra möten känner precis samma obehag inför. All talekonst bygger på kontakten mellan talaren och lyssnaren. Lyckas du göra ditt budskap så tydligt och inspirerande som möjligt så att lyssnaren vill lyssna försvinner obehagskänslan och ditt självförtroende växer."
Boken delas ut gratis under kvällen.

Mötet imorgon onsdag börjar klockan 18:00 i ABF:s lokaler, S:t Persgatan 22B. Kommer du för första gången, kan du vänta vid ingången, så kommer en av oss och hämtar dig. Varmt välkommen!

tisdag 1 maj 2012

Onsdagen den 2 maj: Öppet hus

I morgon onsdagen den 2 maj hålls vårterminens tredje öppet hus. Det börjar kl 18.00 i ABF:s lokal på S:t Persgatan 22B. Alla medlemmar, befintliga och nya, samt framför allt dem som är intresserade av föreningen och dess verksamhet hälsas välkomna. Vi informerar om Ångestsyndromsällskapet i Uppsala samt svarar på frågor om föreningen och om olika former av ångest.

Tidigare i vår har vi hållit en föreläsning som del av öppet hus, men i kväll utgår den. Istället presenteras de kommande studiecirklarna: Muntlig framtsällning samt Freud och psykoanalysen. Vi planerar dessa och gör ett upplägg. Dessutom talar vi om annat som är på gång i föreningen och i riksförbundet ÅSS.

Under kvällen bjuds det på fika. Varmt välkomna!