tisdag 20 november 2012

Onsdagen den 21 november: Studiecirkel om ACT, självhjälp och exponeringsövningar


Imorgon den 21 november är det som vanan bjuder onsdagsmöte kl 18.00 på S:t Persgatan 22B här i Uppsala. Kvällen är upplagd i två avdelningar: 1) självhjälp i grupp, där vi delar med oss av våra erfarenheter och kunskaper samt stöttar varandra, och 2) studiecirkel, där vi fortsätter vi med den pågående studiecirkeln om ACT -- Acceptance and Commitment Therapy.

I cirkeln kommer vi att att samtala om ångestframkallande tankar och bilder samt om hur man kan minska deras påverkan och makt genom olika ACT-metoder. Det handlar väsentligen om att skapa ett avstånd till de jobbiga tankarna och bilderna, att hålla dem på distans och inte identifiera sig med dem. De är något annat än jag. I sammanhanget införs den viktiga distinktionen mellan det tänkande och det observerande jaget.

Känslor är något annat vi kommer att prata om -- vad de är och hur de uppstår. Boken vi använder lägger fram hypotesen att känslor inte nödvändigtvis är orsaken till våra handlingar och att vi kan välja att göra sådant som är värdefullt för oss alldeles oavsett hur vi känner i ögonblicket.

Vi kommer också att under kvällen genomföra ett par exponeringsövningar, valda av gruppen, för att minska social ångest.

Det blir också en längre paus med fika. Varmt välkomna!

Inga kommentarer: