tisdag 30 oktober 2012

Ons 31/10: Studiecirkel om ACT, självhjälp och exponeringsövningar


Imorgon den 31 oktober är det som vanan bjuder onsdagsmöte kl 18.00 på S:t Persgatan 22B här i Uppsala. Kvällen är upplagd i två block: självhjälp i grupp, där vi delar med oss av våra erfarenheter och stöttar varandra, och studiecirkel, där vi fortsätter vi med den pågående studiecirkeln om ACT -- Acceptance and Commitment Therapy.

I cirkeln kommer vi att att prata om ångestframkallande tankar och om hur man kan minska deras påverkan och makt genom en ACT-metod som heter "decentrering", som väsentligen består i att man övar upp förmågan att se tankar som bara tankar -- de är blott mentala händelser i vår hjärna och behöver inte ha något alls med verkligheten att göra. Och även om det finns någon sanning i dem, så behöver man därför inte, säger ACT-företrädarna, ta dem på allvar -- det viktiga är inte huruvida tankarna är sanna utan om de är användbara eller nyttiga. Som många med ångestsyndrom kan intyga, är det inte främst verkliga händelser som plågar oss utan tankar om sådant som möjligen -- hur liten sannolikheten än är -- skulle kunna inträffa.

Vi kommer också att under kvällen genomföra ett par exponeringsövningar, valda av gruppen, för att minska social ångest. Dessutom fika som vanligt.

Inga kommentarer: