måndag 28 maj 2012


Psykiatri-överenskommelse 2012-2016

En ny överenskommelse om psykiatrisatsningar för 2012-2016 har träffats mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen. Arbetet har fokus på barn och unga samt personer med allvarlig psykisk sjukdom och långvarig psykisk funktionsnedsättning. Socialdepartementet och SKL skapar också en gemensam samordningsfunktion för att förbättra samordningen och mer effektivt stödja utvecklingsarbetet.
 Regeringen avsätter samma summa som de senaste åren, det vill säga närmare 870 miljoner kronor. 350 miljoner av de pengarna utgörs av en ny prestation- och resultatinriktad del och ytterligare 105 miljoner avsätts till utvecklingsarbete - där flera projekt redan är igång.

Fokus på två grupper

För att få mesta möjliga effekt av satsningen fokuseras arbetet på två grupper:
  • Barn och unga, mellan 0-25 år som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa och sjukdom
  • Personer med allvarlig psykisk sjukdom och långvarig psykisk funktionsnedsättning

Nationell samordningsfunktion

Dessutom inrättas en nationell samordningsfunktion med syfte att skapa bästa möjliga förutsättningar för en positiv utveckling inom området. SKL bidrar bl.a. till samordning av genomförandet av de insatser som sker i kommuner och landsting samt med att skapa möjligheter för erfarenhetsutbyte mellan kommuner och landsting. Arbetet ska ske i samverkan med organisationer som företräder patienter, brukare och anhöriga och i samråd med aktuella myndigheter.
Den nationella samordningsfunktionen kommer från statlig sida att ledas av Anders Printz, idag avdelningschef vid Socialstyrelsen. Motsvarande roll hos SKL får Ing-Marie Wieselgren, som redan idag arbetar där med psykiatrifrågor.
350 miljoner fördelas lika mellan kommuner och landsting 2012. Målen för 2012 handlar mycket om att bygga upp strukturer som gör att såväl staten, kommunerna och landstingen senare kan följa upp resultatet av satsningarna. Kommuner och landsting får möjlighet att använda pengarna där de bäst behövs och samtidigt hjälpa till med utveckling av olika uppföljningsverktyg.
Ytterligare information om fördelningsmodeller kommer inom kort att publiceras här.
Till olika utvecklingsprojekt avsätts 105 miljoner kronor i överenskommelsen. Det handlar till stor del om projekt som redan är påbörjade men som nu mer tydligt samordnas så att de bidrar maximalt till att möjliggöra för kommuner och landsting att klara sina prestationsmål. Arbetet kommer att drivas och samordnas från SKL men i huvudsak ske ute i kommuner och landsting. Utöver detta kommer en pilotstudie att göras kring hur olika IT-lösningar kan användas på ett effektivt sätt i arbetet med psykisk hälsa och ohälsa.
Det finns en tydlig intention från både regeringen och SKL att syftet med denna överenskommelse är att psykiatrisatsningarna ska leda till att det blir skillnad för dem vi har uppdrag att hjälpa och stimulera till fortsatt utveckling.
Överenskommelsen 2012-2016 (pdf, öppnas nytt fönster)

Inga kommentarer: